donderdag 23 september 2010

MIT - Nanonotes


Aus bei MIT nach zeit von zu, liefhebbers van de Duitse taal zijn we allemaal. Of niet? Hoe dan ook, als u Duits veracht kan u beter nu al beter ophouden met lezen want dit bericht gaat over de Duitse electro-revelatie MIT uit Keulen.
Toch hebben deze heren hun succes niet aan Duitsland te danken maar aan het Verenigd Koninkrijk. Maar laat me u even de ontstaans-saga van de groep vertellen.

MIT probeerde in den beginne met demo's en optredens door te breken, maar helaas zonder enig succes. Zij hadden al snel door dat ze voor hun doorbraak hulp nodig hadden. Die vonden ze verrassend genoeg in hare koninklijke bizarheid Peaches. Tijdens een optreden van haar in Keulen gaven de heren met de moed der wanhoop een tape aan haar manager. Deze was na een luisterbeurt meteen dolenthousiast waarna hij Peaches zelf hun werk liet horen. Ook zij was direct verkocht en vroeg de band spontaan om voor haar te openen.

Na dit concert kreeg de band opvallend veel aandacht uit de Engelse club scene. Het duurde dan ook niet lang voordat MIT in elke belangrijke club van London had gespeeld. Tussen hun studies door welteverstaan.
Na hun succes in Engeland volgde de roem in Duitsland, waar ze tot electro-revelatie werden gebombardeerd.


In de aanloop van hun tweede lichtelijk fantastische album Nanonotes maakte de band kennis met Emil Schult, die banden met Kraftwerk had. Hij werd als snel een goede vriend en adviseur van de band en hij heeft dan ook een grote invloed op het album gehad.
Natuurlijk heeft Kraftwerk zelf ook een duidelijke invloed op hun werk, luister alleen al naar de intro van Pudong of Hydra. Maar toch heeft MIT een geheel eigen sound. Soms doen ze zelfs wat electro-pop aan, terwijl ze dat toch niet helemaal zijn. Hun muziek is wel vrij industrieel maar er zitten vaak veel zwierige synths in verwerkt.

Ik verwachte trouwens stiekem nog een Kraftwerk-album in 2010, het ziet er echter naar uit dat de roddels daaromtrent op niets gebaseerd waren. Dan neem ik maar genoegen met MIT, ze zijn geen Kraftwerk natuurlijk, maar ze maken wel fantastische electro.
De producer zit daar misschien voor iets tussen. Ze hebben niemand minder dan Jas Shaw, de ene helft van Simian Mobile Disco kunnen strikken om alle nummers te producen. Indrukwekkend voor een klein groepje als MIT.
Nanonotes lijkt trouwens best een kruising van Kraftwerk en Simian Mobile Disco te zijn. Toevallig twee van mijn favoriete groepen.

Tamer Özgönenc (midden) zorgde voor de eerste muzikale ideeën Edi Winarni (de zanger) voegde daar (met de hulp van Schult) zijn lyrics aan toe, dat alles werd meesterlijk met beats bewerkt door het derde lid Felix Römer. Het resultaat is een buitengewoon goed afgewerkt album. Deze band is helemaal klaar om het te maken. Ik ben alleszins al verkocht. De video voor Pudong vind ik trouwens, ondanks zijn eenvoud, te goed om waar te zijn. Alles aan deze band staat mij aan, ik wil er gewoon erin!

Nanonotes werd gereleased op 10 september 2010.

Tracklist:

01 Hydra
02 Fieber
03 Odenwald
04 Pudong
05 Nanonotes
06 Puls
07 Monomeer
08 Kopf ein
09 Figur
10 Mairie
11 Univers




2 opmerkingen: