woensdag 24 november 2010

The Scottish Enlightment - St. Thomas


U aller verlichten geesten weten uiteraard alles over de verlichting van de 18de eeuw. Maar heeft u ooit over 'The Scottish Enlightment' gehoord? Schotland was blijkbaar zo uitzonderlijk verlicht rond 1750 dat ze hun eigen verlichting toegeschreven kregen. Dit dankzij het enorme aantal vooruitstrevende uitvindingen en een grote filosofische en culturele activiteit aldaar.
De universiteiten van het hoge noorden behoorden tot de wereldtop en brachten wereldberoemde en minder bekende genieën voort. Om toch enkele namen te laten vallen, wat dacht u van David Hume, Adam Smith en James Watt? Hun invloed is tot vandaag voelbaar.

Toch lag het niet aan het feit dat David Moyes filosofie aan de Universiteit van Aberdeen gestudeerd heeft, noch wegens zijn werk voor het Scottish philosophy history centre aldaar was de reden dat hij voor The Scottish Enlightment als bandnaam koos. Maar wel:

"But I really just chose it because I thought it sounded weird for a band. But I like to prance around gobbing off about it being a mix of the local and the universal, the corporeal and the conceptual, the blah and the blah. It’s just because it sounded weird."

Ook het nieuwe album kreeg met St. Thomas een historische en filosofische verwijzing. Ook al zijn er minstens 16 christelijke heiligen met de naam Thomas, waarvan er drie een zeer belangrijke historische rol hebben gespeeld: Thomas Beckett, Thomas Van Aquino en Thomas More. Op filosofisch vlak moet qua invloed de humanist More zonder twijfel Thomas Van Aquino voor laten gaan... maar dat wil uiteraard niets zeggen.


St. Thomas kwam uit op 15 november na twee voorafgaande EP's: Little Sleep en Pascal. En net zoals de verwijzingen doen vermoeden hangt er een beladen historisch reukje aan. U mag het gerust groots noemen, of beter, imposant. De prachtige songs dwalen langzaam als de tijd voort, terwijl ze u met ontzag vervullen.

The Scottish Enlightment gebruikt een uitgebreide instrumentatie van shoegazy gitaren tot koperblazers, maar steeds op een semi-bombastische/semi-sobere manier. Verder heeft zanger David Moyes een warme lage stem, af en toe begeleid door bandleden. In het fantastische Taxidermy Of Live worden er zelfs basvocals als achtergrond gebruikt.

De erg trage opbouw van de nummers en de algemene ontoegankelijkheid geven St. Thomas een vrij pretentieuze en intellectualistische schijn. Dit neemt niet weg dat ook de minder belezen geesten onder ons zonder al te veel celebrale inspanningen kunnen genieten van hoogtepunten als Little Sleep en My Bible. Bovendien worden de gitaren meesterlijk op een post-rock-achtige wijze ingezet om uw nekharen te doen verrijzen.

St. Thomas is geen gemakkelijk album, en maar goed ook. Tenslotte gaat de traagheid van de nummers nooit echt vervelen zodat men het zeker niet enige saaiheid kan verwijten. De traagheid is een eerder een middel om u zeker niet al te snel door deze pracht te jagen. Ga dus maar even zitten, en neem u tijd om ervan te genieten.

Tracklist

01. Gal Gal
02. Earth Angel / With Sticks in Crypt
03. Little Sleep
04. Taxidermy of Love
05. Pascal
06. Necromancer
07. The First Will Be Last
08. List Right
09. The Soft Place
10. My Bible Is
11. Cogito





Beluister de rest van hun album op Bandcamp, waar u tevens enerzijds het gehele album kan downloaden voor de belachelijke prijs van 7,3 euro (5 GBP) en anderzijds de CD kan kopen voor 10,2 euro (7 GBP).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten