vrijdag 12 november 2010

The Boxer Rebellion @ AB, 09 november 2010


Het was van Pukkelpop geleden dat ik nog eens een echt rockconcert had gezien, en dus was de Belgische doortocht van het Engelse The Boxer Rebellion de ideale gelegenheid om even weer helemaal rock'n roll te worden.

Het optreden speelde zich af in de club, de kleinere zaal van de AB, in de grote deed de hoogbejaarde rapper Public Enemy zijn ding. Ondanks het feit dat hij al sinds de jaren 80 of 90 (who cares anyway) niets meer vermeldenswaardig heeft uitgebracht bleken er wonder boven wonder toch nog mensen geïnteresseerd.

Hoe dan ook, rijkelijk laat kwam ik de club binnen waar het voorprogramma inmiddels al een twintigtal minuten aan het optreden was. Normaal gezien stelt het voorprogramma toch niet zoveel voor, in de Botanique nodigen ze meestal een of andere obscure Waalse band uit, en ook de AB had met Bacon Caravan Creek een band uit Luik op het podium gezet.
Maar zij bleken toch heel wat meer te zijn dan de normale warm-up-losers.
BCC heeft dit jaar al zijn tweede album (WolfWolfWolfSheepWolf) uitgebracht en hadden dus al de nodige podiumervaring om de reeds volle Club in te pakken. Zij maken een soort van electro-rock met heel wat psychedelische kantjes. De band heeft overigens een uitgebreide instrumentatie met gitaren, drums, synths, viool en cello.
Ze deden in ieder geval een klein feestje losbarsten en werkten daarbij hun liedjes fantastisch goed uit zodat zij na afloop een welverdiend én welgemeend applaus in ontvangst konden nemen.


Het concert was helemaal uitverkocht, maar van een plakkerige en zweterige bedoeling was geen sprake. De AB zorgt er voor dat er genoeg ruimte is voor een aangename concertbeleving en zo stond ik zonder enige moeite helemaal vooraan, lekker naast de enorme bass-woofer (of hoe het ding ook noemt), leve oorddopjes!

The Boxer Rebellion is een uitstekende indie band uit Londen die vorig een grote indruk op me maakten met hun tweede album, Union. Deze fantastische plaat belande dan ook ergens in mijn top 40 van 2009. Sindsdien is hun aantal fans ook sterk toegenomen waardoor men inmiddels niet echt meer van een klein groepje kan spreken. In België blijven ze echter even onbekend als onbemind, waardoor we de eer hadden hen in een vrij intieme setting te zien spelen.

De vier heren openden hun set met twee van de beste nummers van Union. These Walls Are Thin kon mij nochtans maar matig overtuigen, de Amerikaanse zanger Nathan Nicholson was soms niet al te toonvast en de woofer naast mij stond veel te luid afgesteld. Deze zwakke opener werd gelukkig vrij snel goedgemaakt door het topnummer Evacuate. Hierna werden mijn gebeden verhoord en werden de bass-woofers een stuk stiller gezet. Het ware genot kon beginnen.


Begin volgend jaar komt het nieuwe album van de band uit en dus werden we alvast getrakteerd op verschillende nieuwe nummers waaronder Memo, Step Out The Car en The Runner, vooral die laatste twee klonken enorm veelbelovend. Het ziet er dus naar uit dat 2011 weer een heel goed jaar voor TBR zal zijn.
Maar er werd niet enkel vooruitgekeken, er was immers ook tijd voor een kleine retrospectieve naar hun debuutalbum Exits van 2005.

Hoe langer het heerschap speelde hoe beter ze werden, de vocale toestand van Nathan was uitstekend en de gitaristen speelden een ongelofelijk mooi samenspel waardoor er soms een prachtig shoegaze geluid te voorschijn kwam.
Het hoogtepunt was het mij onbekende If You Run (een nieuw nummer?) en het daarop volgende Forces. Dat laatste is een van de meest ruige nummers op Union en gaf de band de gelegenheid om eens lekker los te gehen.

Na afsluiter Silent Movie kwam de band onder luid applaus (zeker voor zo een kleine zaal) nog eens terug voor twee bisnummers.
Ze hebben een rijkgevulde set van een dik uur gespeeld en leverden daarbij een absolute voldoening voor mijn hersencellen met de bevoegdheid over concertgenot.
Ik kijk alvast uit naar het nieuwe album, u best ook!

Set:

1 These Walls Are Thin
2 Evacuate
3 Semi
4 Memo
5 We Have This Place Surrounded
6 Flashing
7 Step Out The Car
8 Spitting Fire
9 Soviets
10 If You Run
11 Forces
12 Cowboys & Engines
13 The Runner
14 Silent Movie
15 The Gospel Of Goro Adachi
16 Watermelon














1 opmerking:

  1. i love this band... i really really do! they are awesome! i am jealous you've seen them. glad you wrote about the concert! btw, "if you run" is from the "going the distance" soundtrack. new album will be out on feb. 7, 2011. i can't wait

    BeantwoordenVerwijderen