zondag 28 november 2010

Chloë & The Lonesome Cowboy - Right At The Sun EP


Vergeet An Pierlé! Vergeet Hooverphonic! There are new kids in town.
Deze nieuwe kinders zijn de twintigers Chloë Nols en Bram Van der Stocken, samen vormen zij sinds 2008 het duo Chloë & The Lonesome Cowboy. Uiteraard fungeert Bram als Chloë en Chloë als de Lonesome Cowboy. Right.

Zij opereren vanuit het machtige Hoofdstedelijk Gewest Brussel, de kroon der natie, het Parijs van België en de lieveling van Europa. Desondanks blijken zij wel degelijk van den Vlaemschen aard te zijn. Zodat ook de Vlaams-fascisten* onder jullie hen zonder problemen in de armen kunnen sluiten.

Chloë & The Lonesome Cowboy maken akoestische indie rock pop van het breekbare soort. De zang wordt verzorgd door de bijzonder mooie stem van Chloë, af en toe begeleid door Bram. Haar zangstem lijkt me trouwens door God in een kleine toonaard geschreven te zijn, er hangt een permanente 'tristesse' rond, wat zorgt voor een fragiele klank.

Bram en Chloë beweren onder invloed te staan van Leonard Cohen, Nick Cave, Joan As Police Woman, Elbow en The Veils. Van andere verslavende middelen zoals alcohol en drugs is gelukkig geen sprake.
Hoe dan ook, die invloed kan je vrij gemakkelijk horen.

'Waar kan je die horen?' hoor ik u al vragen. Wel, gij ongeduldige snoodaards, daarom schrijf ik deze review toch wel zeker? Chloë en haar eenzame Cowboy brachten deze maand immers hun debuut EP 'Right At The Sun' uit.
Het is een vrij uitgebreide EP met maar liefst acht nummers, dit jonge bandje wil alvast al haar reeds tot stand gekomen talent etaleren.


To the point dan maar, opener The Ark is zonder twijfel een van de highlights op de EP. Meer nog, het blaast u toch even deftig van uw stoel, ingeval u momenteel op een stoel zit natuurlijk, maar ik ga ervan uit dat mensen die aan het surfen zijn op een stoel zitten, tenzij u écht aan het surfen bent natuurlijk. Tot zover mijn 'to the point'-poging. The Ark is groots, indrukwekkend en muzikaal helemaal wat het zijn moet.

Ook Veils is een pareltje, het iets meer ingetogen, al laat Chloë tegen het einde haar vocale kracht weer stralen als een vuurtoren van Alexandrië dat deed voordat ze verwoest werd.
Maar dan heeft u de prachtige melodie van Mary nog niet gehoord, ook de vocale begeleiding van de heer Van der Stocken mag er wezen.

De aparte stem van Chloë heeft ook een scherp kantje, en soms klinkt ze me dan ook iets te dissonant, dit komt vooral tot uiting in Carnivale. Het is dan ook het enige nummer dat ik niet zo fantastisch vind.
Dat mindere aspect wordt al snel weggeveegd door War Doll, waarbij mij vooral de bass-gitaar en de vocale achtergrondeffecten opvallen.

House Of Glass heeft zowaar een beat gekregen, de drums nemen dan ook de protagonistische rol van de gitaar over, al blijft Chloë's stem uiteraard boven alles uitsteken. Ten slotte is er in de bloedmooie afsluiter The Place Where You Were Born geen plaats meer voor enige vorm van percussie. Een eenvoudig maar ontroerend akoestisch einde.

Nu wordt het tijd dat u zelf deze jonge groep begint te steunen, zodat Studio Brussel eindelijk kan ophouden met belachelijke commerciële popnummers te draaien in plaats van meer kwalitatieve muziek zoals deze. Een nobel doel me dunkt!

Tracklist:

1 The Ark
2 Veils
3 Mary
4 Within My Stormy Mind
5 Carnivale
6 War Doll
7 House Of Glass
8 The Place Where You Were Born

Chloë & The Lonesome Cowboy - The Ark by Hadrianestou?
Chloë & The Lonesome Cowboy - Right At The Sun EP by Hadrianestou?

*correctie: Vlaams-Nationalisten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten