vrijdag 7 januari 2011

Tennis - Cape Dory


Sport en muziek gaan soms hand in hand, kijk maar naar het Amerikaanse duo Tennis, buiten een geweldige bezigheid is het overigens een meer dan uitstekende band, zeker nu ze hun erg geslaagde debuutalbum Cape Dory op 18 januari uitbrengen.

De legende achter het duo gaat als volgt. Alaina Moore en Patrick Riley ontmoetten elkaar op de universiteit van Denver waar ze beiden filosofie studeerden. Alaina lachte in die tijd Patrick graag uit omdat hij de 'elitaire' sport tennis beoefende. Ze besloten na het behalen van hun diploma hun leven in Denver achter te laten, verkochten hun bezittingen en trokken zeven maanden op een zeilboot door de Amerikaanse wateren. Tijdens hun zeiltochten ontstond hun eerste muziek en werd de band in feite gevormd. Inmiddels zijn ze getrouwd en klaar om de indiewereld te veroveren, isn't that romantic?

Tennis werd in 2010 al op handen gedragen door de blogosfeer en those damn hipsters allerlanden. En als Beach House ongetwijfeld de hipsterlieveling van 2010 was kan Tennis haar plaats met gemak in 2011 overnemen, laat me het illustreren met een quote van mijn confrater edenisneon; 'Alaina Moore and Patrick Riley are a bit like the midwestern tweepop version of baltimore's beach house.'
Hij slaat de nagel op de kop (ik had uiteraard niets anders verwacht).


Buiten Beach House valt het duo met nog een pak andere bands te vergelijken, een beetje Best Coast, wat Camera Obscura, en ga zo maar door. Hun stijl grijpt duidelijk terug naar de zorgeloze sixties en vertoont kenmerken van tweepop, lo-fi en surf rock.

Cape Dory is een onweerstaanbare opeenhoping van zomerse nummers die in uw examen/werk-depressies in een wip vernietigen met retroactieve kracht.
Zangeres Alaina heeft een warme aangename stem die me wat doet denken aan Bethany Consetino van Best Coast maar een tikkeltje zachter en zoeter. Nochtans straalt eenzelfde energie uit de sound van Tennis die een verslavend effect op uw gehoor kan hebben, u weze gewaarschuwd. Na een paar luisterbeurten is het best mogelijk dat u nog weken met deze melodieën in uw hoofd zal zitten, met pijnlijke vreugde-uitbarstingen tot gevolg!

Nog enkele weetjes: Cape Dory wordt uitgebracht bij het welbekende Fat Possum Records label (Band Of Horses, The Black Keys, Dinosaur Jr., Yuck, Wavves e.a.). De rosse furie op de cover is Alaina zelf. De naam Cape Dory is -het zal u niet verbazen- afgeleid van het type zeilboot waarmee zij de wateren becruiseten (mooie vernederlandsing!).

Tracklist:

01 Take Me Somewhere
02 Long Boast Pass
03 Cape Dory
04 Marathon
05 Bimini Bay
06 South Carolina
07 Pigeon
08 Seafarer
09 Baltimore
10 Water Birds







Geen opmerkingen:

Een reactie posten