donderdag 20 januari 2011

Cut Copy - Zonoscope


Wat ooit begon als het soloproject van Dan Withford werd al snel een van Australië's meest succesvolle electrobands. Het Cut Copy (Dan, Tim, Mitchell en Bennet, maar Bennet heeft de groep verlaten en sinds vorig jaar is bassist Ben Browning van de partij) tourde in de jaren 2000 met de groten de aarde onder wie Daft Punk, Bloc Party, The Presets en Franz Ferdinand (ze weigerden trouwens plaatsen als voorprogramma van Lady Gaga en Cold Play, mannen naar mijn hart!)
Hun eerste twee albums waren een enorm succes, In Ghost Colours stond zelfs op nummer 1 in Down Under-land. Daarnaast ken ik Cut Copy vooral van hun uitstekende remixen.

In 2010 maakte de groep bekend dat ze aan een nieuw album op komst was. In juli en en november werden respectievelijk de songs Where I'm Going en de eerste single Take Me Over uitgebracht en op 7 februari komt hun derde album genaamd Zonoscope in Europa op de markt.

Het eerste wat opvalt aan Zonoscope is de ongelofelijk mooie cover art van wijlen de Japanse kunstenaar Tsunehisa Kimura. Kimura was gespecialiseerd in fotomontage, en net zoals op de hoes van het album stelde zijn werk voornamelijk absurde urbane landschappen voor. Het originele werk ziet u hieronder.


Maar het gaat natuurlijk vooral om wat er in die cover zit, en dat is in de woorden van mijn collegas Eden Is Neon 'A Masterpiece' en Pop Rules 'fantastico'.
Ze hebben uiteraard groot gelijk.

'Hush Darling, Don't You Cry', zo begint opener Need You Now, het doet me denken aan Hush van Angus and Julia Stone, maar buiten de lyrics en het land van herkomst is Cut Copy toch wel iets helemaal anders dan de familie Stone. Prachtige vocals worden ondersteund door een sublieme synths en een spannende beat, wat een magistraal nummer.

Take Me Over baadt in tropische chill wave, of lijkt het nu eerder op Anoraak, of op Chad Valley. Ach het is van alles wat, en het is geweldig. De electro wordt in Where I'm going en This Is All We've Got achterwege gelaten, Cut Copy als indie rockband klinkt zeker niet slecht, zelfs een beetje hippie/Yeasayer achtig.


Van rock naar een Egyptisch discofeest in het zwoele Pharaos and Pyramids, en dat alles met een zalige beat. Wat wil een mens nog meer? Een Marimba misschien? Geen probleem, u vindt er een op het fantastische Blink And You'll Miss A Revolution.

Nog zo een verslavend nummer is het psychedelische Alisa, het had zo op Caribou's Andorra album kunnen staan. In Corner Of The Sky haalt Cut Copy nog eens haar zwaarste beats en scherpste synths naar boven voor een vlammende dancefloortrack.
Ten slotte wordt er meesterlijk afgesloten met het lange Sun God, een laatste offer-outro aan de Goden en we zijn vertrokken!

Cut Copy overtreft zichzelf, de anderen en ja zelfs...mij. Just kidding (of ik dit bedoel als: a) 'niemand overtreft mij', of b) 'natuurlijk overtreft Cut Copy mij want ik stel niets voor' laat ik aan uw verbeelding over).

Tracklist

1.Need You Now
2.Take Me Over
3.Where I'm Going
4.Pharaohs & Pyramids
5.Blink and You'll Miss a Revolution
6.Strange Nostalgia for The Future
7.This is All We've Got
8.Alisa
9.Hanging Onto Every Heartbeat
10.Corner of the Sky
11.Sun God

Need You Now


Alisa


Blink And You'll Miss A Revolution

Geen opmerkingen:

Een reactie posten