maandag 10 januari 2011

Peter Bjorn And John - Gimme Some


Peter Morén (vocals, gitaar en harmonica), Björn Yttling (bass gitaar, keyboards en vocals) en John Eriksson (drums, percussie en vocals) werden met hun superhit Young Folks in 2006 zowat wereldberoemd. Hoewel volgens sommige bronnen die beroemdheid zich vooral lokaliseert in het Verenigd Koninkrijk en de VSA vergaarden zij ook in België vele uren radiotijd en bekendheid met hun vrolijk gefluit. Volgens Last.fm bleef de band in hun thuisland, het Koninkrijk der Zweden, tot mijn grote verbazing zo goed als onbekend, wat ik eerlijk gezegd betwijfel.

Na 2006 volgde nog twee albums in 2008 en 2009, wereldhits scoorden ze niet meer, en gezien het niveau van de meeste wereldhits kunnen we daar alleen maar blij om zijn. Maar goed, in maart van dit jaar komt hun alreeds zesde album 'Gimme Some' uit.

Gimme Some werd geproduceerd door de Zweed Per Sunding. Hij maakte vroeger deel uit van de band Eggstone, waarvan de leden "the godfathers of Swedish pop" werden genoemd. Eggstone is niet meer en Sunding heeft inmiddels al vele Zweedse albums geproducet, onder meer voor The Cardigans. De plaat werd opgenomen in de Tambourine Studios in Malmö, een stad die ik vooral ken van de gigantische 'Øresund Brug' die Zweden met Kopenhagen verbindt, de magnifieke 'Turning Torso' wolkenkrabber (foto) van Santiago Calatrava en de racistische dolle schutter die vorig jaar meer dan vijftig mensen neerschoot. Euh, wacht deze blog zou over muziek moeten gaan. Excuseer.


Onder het toeziend oog van deze popgrootheid zijn Peter Bjorn And John volgens sommigen teruggekeerd naar hun roots, namelijk 'pop'.
Toch ben ik van mening dat er nog een heel pak rock in Gimme Some zit (luister bv. naar Don't Let It Cool Off), en als we het al pop zouden noemen zet er dan alstublieft de term 'indie' voor. Maar het in vergelijking met Living Thing, hun duistere en experimentele album uit 2009 is dit inderdaad wat toegankelijker.

Vanaf opener Tomorrow Has To Wait maar zeker in Dig A Little Deeper en in feite gedurende de hele eerste helft van het album valt de vergelijking met Vampire Weekend's Contra op. Dat ligt waarschijnlijk aan het speelse gebruik van de percussie en het vrolijke gitarenspel, en ja ook wat aan de vocals die bij tijden een Ezra Koenig vibe uitstoten.

Daarmee wil ik helemaal niet beweren dat dit een tweede Contra zou zijn, verre van, maar misschien toch een beetje. Over tegenspraak gesproken.
En niet alle nummers dragen een Vampire Weekend stempel, vooral de rocknummers in de tweede helft zoals Black Book, Lies, Down Like Me e.a. hebben een opmerkelijk andere sound. Hoe men het ook keert, draait of ombuigt, zowel de eerste VW-helft als de tweede rock-helft zijn van een indrukwekkende kwaliteit. Gimme Some is dan ook een uitzonderlijk goed album.


Het tempo ligt vrij hoog, wat de vreugdevolle, zeg maar feestelijke atmosfeer erg ten goede komt. Als het drietal deze zomer wat festivals aandoet zullen hier en daar zeker massaal enkele danspasjes geplaatst worden.
Nummers als Second Chance zijn gevaarlijk verslavend en werken heel aanstekelijk. De koebeltoestanden doen zelfs wat denken aan Yeasayer.

Het album is nu wel erg vroeg gelekt, zo vroeg dat er nog geen enkele degelijke cover art afbeelding beschikbaar is. Misschien heeft dit tot gevolg dat de releasedatum wat vervroegd wordt.

Ik vind Contra (oei zei ik nu Contra?) een zeer sterk album, Ezra Bjorn And John hebben dat goed gedaan. Nee serieus, ik vind Gimme Some zelfs beter dan Contra, en is dat geen heel mooi compliment? Dat is zo. Dat was retorisch mongool. Excuseer.


Tracklist:

1. Tomorrow Has To Wait
2. Dig A Little Deeper
3. Second Chance
4. Eyes
5. Breaker, Breaker
6. May Seem Macabre
7. Cool Off
8. Black Book
9. Down Like Me
10. Lies
11. IKYDLM

Second Chance


Eyes


Black Book

Geen opmerkingen:

Een reactie posten