dinsdag 11 januari 2011

British Sea Power - Valhalla Dancehall


British Sea Power is niet een of andere afdeling van The British Navy, het heeft in feite met de zee bitter weinig te maken. Met muziek daarentegen heeft het wel een zeer grote affiniteit, gezien BSP een indie rock band uit Brighton is. Een echt grote bekendheid heeft ze helaas niet in België, maar in Engeland nemen ze al 10 jaren (ze vieren hun tienjarig bestaan dit jaar) mee aan het indiegebeuren en op 10 januari 2011 brachten de zes heren hun vijfde album, Valhalla Dancehall uit.

Zijn eigenaardige naam heeft de band trouwens overgenomen van een of ander racepaard. Ook het driepotige paard op de cover van het nieuwe album verraden dat ze iets met die beesten hebben. Zolang het maar niet iets pervers is!

Voor het nieuwe album had de band geen zin om in een moderne steriele studio te werken, zanger Yan trok naar een afgelegen huis bij de kust van Sussex en werkte er gedurende 18 maanden aan de plaat. Naast zijn muzikale bezigheden hield hij zich bezig met interessante zaken zoals: naar oorlogen tussen grijze eekhoorns kijken, met muizen vechten, lange wandelingen maken, tegen zichzelf praten (isolatie rules!), naar de sterren kijken en meer van dat. Enkel Yan verbleef permanent in het oude huis, de rest van de bandleden kwamen regelmatig langs, maar soms ook voor een lange tijd niet. In de vele kamers van het gebouw waren de zes muzikanten soms zelfs elk apart met hun aandeel bezig.


Maar het productieproces verliep niet enkel in Sussex. Violist Aby Fry en bassgitarist Hamilton hadden zich teruggetrokken op het Schotse Isle Of Skye, een goede keuze, voor zover ik mij kan herinneren is dit immers een van de mooiste plekken die ik ooit heb gezien. Aby en Hamilton waren dus eveneens quasi-geïsoleerd (het eiland telt immers zeer weinig inwoners), ofwel waren ze onderweg naar het huis van Yan (een reis van meer dan 1000km!).

In deze omstandigheden kwam Valhalla Dancehall tot stand. Het voordeel was dat ze zich niet hoefden te haasten, ze moesten immers geen studio huren voor een vaste en beperkte periode. En het album moet bovendien echt niet onderdoen voor studioalbums. Kenners noemen het tevens hun meest experimentele plaat tot nu toe, en daar zat die ongelofelijke onbegrensde vrijheid zeker voor iets tussen. Het opmerkelijke productieproces heeft zonder twijfel een bepalende invloed op het album gehad, zelfs de titel Valhalla Dancehall zou naar het huis in Sussex referen. Al doelt dat ongetwijfeld ook op het Mythische fort uit de Germaanse/Scandinavische legende en de opera's van Wagner.

Ik hoef u niet te vertellen dat deze fascinerende historie enkel tot een prachtig resultaat kan leiden. Wat het onomstotelijk ook gedaan heeft. Het is een lijvig werkstuk van dertien oerdegelijke songs. Zes muzikanten kunnen bovendien een complex en machtig geluid fabriceren, de gitaar is alvast goed vertegenwoordigd. Dankzij de viool van Abry, maar ook zonder, klinkt het soms wat Arcade Fire-esk, nochtans heeft BSP ongetwijfeld zijn eigen unieke sound.


Yan heeft een ervaren en aangename stem die u moeiteloos doorheen de nummers loodst. Al zingt hij niet altijd, ook Hamilton heeft immers een mooie zangstem, in Mongk II, Baby en Cleaning Out The Rooms hoort u hem aan het werk. Als ik u vertel dat deze drie naar mijn mening misschien wel de beste songs van het album zijn dan weet u ook dat hij niet moet onderdoen voor Yan, al heeft die laatste wat meer vocale diepgang.

Soms gaat de band de experimentele tour op zoals in Stunde Null, maar het blijft onmiskenbaar een echte rockband. Als is die rock niet altijd even vivace als bijvoorbeeld het swingende Thin Black Sail. Zo is Once More Now een zeer lang ambient experimenteel nummer dat volledig los lijkt te staan van de rest. Een beetje bizar, maar zeker niet bizar genoeg om de sublieme schoonheid van Valhalla Dancehall te kunnen bevlekken.

Tracklist:

1) Who’s In Control
2) We Are Sound
3) Georgie Ray
4) Stunde Null
5) Mongk II
6) Luna
7) Baby
8) Living Is So Easy
9) Observe The Skies
10) Cleaning Out The Rooms
11) Thin Black Sail
12) Once More Now
13) Heavy Water



Cleaning Out The Rooms


Geen opmerkingen:

Een reactie posten