vrijdag 28 januari 2011

Telekinesis - 12 Desperate Straight Lines


Het one-man project van Michael Benjamin Lerner, voornamelijk bekend als Telekinesis, maar ook wel eens "die indie rockband uit Seatlle" genoemd, gaarde behoorlijk lovende kritieken en een redelijk grote -doch bescheiden- fanbasis met hun Telekinesis! debuut album uit 2009. Zelf leerde ik het werk van Lerner pas afgelopen zomer kennen, bij de release van de Parallel Seismic Conspiracies EP. Deze mooie EP was echter slechts het voorspel van wat ons nu te wachten staat (al is het er reeds voor de zoekers die vinden). 12 Desperate Straight Lines, het nieuwe studio album van de band, wordt op 15 februari gereleaset bij Merge Records (Arcade Fire, Destroyer, The Love Language, The Mountain Goats).

De muzikanten die ten tijde van Telekinesis! de band vormden zijn allen hun eigen weg opgegaan en dus stond Lerner er alleen voor, hij trok dan maar naar Berlijn waar hij in alle eenzaamheid de songs die het nieuwe album zouden vormen neerpende.
Met tien songs in zijn bagage vloog hij naar de studio in Portland om samen met producer Chriss Walla, u misschien bekend als gitarist van 'vrouwenband' Death Cab For Cutie, het nieuwe album in elkaar te knutselen. Ook Telekinesis! is trouwens door Walla geproducet. In Portland werden er bovendien twee extra nummers toegevoegd.



12 Desperate Straight Lines
is een subliem rockalbum geworden. Lerner heeft een aangename hese (maar niet 'ziekelijk hese') indie-stem die erg mooi geaccentueerd wordt door het catchy gitarenspel. Lichtere nummers met speelse percussie en drums (bv. Country Lane) wisselen zich af met iets zwaardere (maar nooit 'hard-') rock.
Af en toe doet het album me wat denken aan Avi Buffalo, de vocals verschillen dan ook niet extreem veel van die van Avigdor 'Avi' Zahner-Isenberg, maar ze worden wel op een andere manier gebruikt.

De grote strongholders zijn Please Ask For Help, 50 Ways en het gazy Cannot Love You maar ook het catchy Car Crash is zeker de moeite.

Deze 12 songs klinken alvast noch rechtlijning noch wanhopig, Telekinesis heeft een mooie toekomst voor zich, in elk geval zolang Lerner -die ondertussen wel weer nieuwe bandleden voor de komende tour (voorlopig enkel in de VS en Canada) gevonden heeft- er nog zin in heeft.

Tracklist:

01 You Turn Clear in the Sun
02 Please Ask for Help
03 50 Ways
04 I Cannot Love You
05 Dirty Thing
06 Car Crash
07 Palm of Your Hand
08 I Got You
09 Fever Chill
10 Country Lane
11 Patterns
12 Gotta Get It Right Now

Telekinesis - Dirty Thing from Merge Records on Vimeo.



Please Ask For Help:


Carcrash:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten