dinsdag 25 januari 2011

The Joy Formidable - The Big Roar


Mijn eerste reactie bij het vernemen van de releaseplannen van The Joy Formidable's debuutalbuum was: "debuut? Er is toch al lang een album!"
Ik was uiteraard juist, maar ook verkeerd. In februari 2009 heeft de Welshe band immers reeds een mini-album genaamd 'A Balloon Called Moaning' uitgebracht, en gisteren, bijna twee jaar later was het pas de beurt aan hun "echte" eerste studio album The Big Roar.

Van de acht songs op hun mini-album zijn er bovendien vier (die ook al als single werden uitgebracht) overgenomen op het debuut. Austerre is zelfs al tweemaal als single uitgebracht, wat dit dus haar vierde release maakt.

Ondanks die grote herneming blijft de rockband van Ritzy Bryan (lead vocals, gitaar), Rhydian Dafydd (bass gitaar, backing vocals), en Matt Thomas (drums, percussie) verbluffend goed klinken. De hernomen songs zijn dan ook uitermate het hernemen waard, vooral Whirring is een hoogtepunt.


De sterke kanten van The Joy Formidable zijn talrijk, zangeres Ritzy heeft een stem die wel de rock n' roll versie van Ladytron lijkt en het dromerige gitarenspel is de eretitel shoegaze meer dan waardig. Ook de nieuwe song zijn gekenmerkt met die wonderbaarlijke etherische kwaliteiten, zo blaast opener The Everchanging Spectrum Of A Lie u simpelweg van uw sokken, en nee zelfs uw dikke wintersokken zijn daar niet tegen bestand.

Opmerkelijk is afsluiter The Greatest Light Is The Greatest Shade dat enorm op Whirring lijkt maar dan meer uitgewerkt (hoewel het korter is), meer dreamy en nog grootser. In Llaw=Wall neemt Rhydian met succes de lead vocals over, iets wat ze zeker nog eens mogen doen, en ook iamamiwhoami-experiment Maruyama wordt zeker gesmaakt. Zelfs een hard en rauw rocknummer als Chapter 2 gaat er opmerkelijk vlot in, maar net zo goed het iets subtielere A Heavy Abacus (niettemin van stevig gitaarwerk voorzien) dat getuigt van een verbazingwekkende schoonheid.

The Big Roar heeft erg lang op zich laten wachten, en heel verrassend is het ondanks de uitstekende nieuwe song ook al niet, maar als men daar abstractie van maakt is het een verdomd geniaal album.

The Joy Formidable treedt op 9 maart op in de Botanique te Brussel. (Aanwezig!)

Tracklist:

1. The Everchanging Spectrum of a Lie
2. The Magnifying Glass
3. I Don't Want to See You Like This
4. Austere
5. A Heavy Abacus
6. Whirring
7. Buoy
8. Maruyama
9. Cradle
10. Llaw = Wall
11. Chapter 2
12. The Greatest Light Is the Greatest Shade





Geen opmerkingen:

Een reactie posten