maandag 1 augustus 2011

Pukkelpop vrijdag 19 augustus 2011: aanraders


Mijn aanraders voor Pukkelpop-vrijdag! Het laden van de Soundcloud-players kan helaas even duren.


=> 11u20 - 11u55: Glasser (Club): De Californische Cameron Mesirow houdt ons al jaren in de ban met haar adembenemde songs als Apply, Plane Temp en Tremel. Vorig jaar kwam dan eindelijk haar debuut Ring uit, een ongelofelijke parel die zelfs Hare Majesteit Björk kon bekoren.


Valt samen met:Fenech-Soler (11u20 - 12u00, Dance Hall): Deze jonge Londense electro-popband was vorig jaar een van dé revelaties van het genre. Met hun gelijknamige debuutalbum bevestigden ze de hoge verwachtingen, waardoor ze zowat de troon van Où Est Le Swimmingpool? overnamen. Helaas kent ook deze groep ongeluk: bij een van de leden werd onlangs kanker vastgesteld. Het is dus onwaarschijnlijk dat ze er alle vier zullen staan.



=> 11u45 - 12u20: Planningtorock (Chateau): Wee hij/zij die Janine Roston vóór het middaguur heeft geprogrammeerd. De excentrieke Planningtorock werkte niet alleen mee aan het laatste album van The Knife (Tomorrow In A Year), haar eigen album W mag zeker tot de allerbeste van 2011 worden gerekend. Bovendien belooft haar show, naar het voorbeeld van Karin en Olof een waar spektakel te worden.



=> 12u25 - 13u00: S.C.U.M (Club): Ik kende dit obscure Londense noise-rock groepje eigenlijk nog niet, maar hun MySpace en Youtube maken alvast een erg goede indruk.



=> 13u00 - 13u40: Alex Winston (Chateau): Alex Winston is de nieuwste popprinses à la Marina And The Diamonds e.d. Met andere woorden: verwacht een mooie stem bij een mooie vrouw en catchy popmuziek, zonder al te veel diepgang, maar ook niet ordinair en een al te commerciële zever.



=> 13u40 - 14u20: School Is Cool (Marquee): De voormalige Rock Rally winnaars lieten vorig jaar de Wablief?! ontploffen, ik ben benieuwd of hen dat ook met een iets (veel) grotere tent lukt.



=> 14u20 - 15u00: Cults (Chateau): Dit supperhippe duo uit Brooklyn en hun superaanstekelijke sixties pop zijn momenteel hét van hét in de 'indie scene', zeker nadat hun gelijknamige debuut een 'Best New Music'-recensie van het invloedrijke Pitchfork Magazine kreeg. M.a.w. als u de Chateau op 19 augustus rond 14u20 in brand steekt is half hipster-België uitgemoord. Ik breng de kwade geesten onder u op ideeën!



=> 15u40 - 16u25: SUUNS (Chateau): Ik zag deze Canadese psychedelische rockgroep nog maar net in de Botanique, waar ze een waanzinnig optreden gaven. Hun uitstekende art rock album uit 2010 Zeroes QC leent zich dan ook perfect voor adembenemende live-optredens. Maar pas op, SUUNS is geen makkelijke muziek, een onvoorbereide festivalganger zal het dus waarschijnlijk snel afdruipen.



=> 16u00 - 17u00: Gesaffelstein (Boiler Room): Deze Franse wannabe-Duitser maakt steengoede techno, zijn Conspiracy Pt. 1 en Pt. 2 EP's worden dan ook gretig besproken door de vakpers. Zij die niet schrik hebben van duistere industriële klanken kunnen zich een uur te pletter zweten in de Boiler.



=> 17u05 - 17u55: The Raveonettes (Main Stage): Het Deense duo is verantwoordelijk voor het nieuwe en oh zo geniale Rave In The Grave album. Hun dream pop is van zo een ontzagwekkende schoonheid dat ik mijzelf van zakdoeken zal trachten te voorzien. Samen zullen wij onverstoorbaar snotteren en ons op onze knieën werpen, want om rond 17u30 zullen wij de aanwezigheid van een hoger iets gewaarworden. Tot zover mij profetie, u merkt dat mijn verwachtingen belachelijk hoog zijn.


Valt samen met:

Esben And The Witch (17u10 - 17u55, Chateau): Dit Brits trio heeft het afgelopen jaar in zowat elke Belgische concertzaal gestaan (of zo lijkt het toch), maar nooit ben ik erin geslaagd om hen aan het werk te zien. Ook op Pukkelpop zal dat dankzij The Raveonettes faliekant mislukken. Desondanks bracht Esben And The Witch in januari het prima debuut Violet Cries uit. Hun duistere beklijvende muziek - en vooral de bloedmooie stem van zangeres Rachel Davies - zal de Chateau vast en zeker op haar grondvesten doen daveren.



=> 18u35 - 19u45: WU LYF (Chateau): World Unite - Lucifer Youth Foundation klinkt volgens mij nog steeds als een stelletje onverstaanbare mongolen die goed met hun gitaar overweg kunnen. Met andere woorden: ik vind ze zowel hilarisch als goed. Hun nieuwe album Go Tell Fire To The Mountain werd heel positief ontvangen, desondanks weet nog steeds niemand in welk hokje we deze uiterst obscure band moeten plaatsen. Het moet iets van Experimentele en psychedelische indie rock zijn, maar dat is uiteraard zo vaag als een late Monet.



=> 20u15 - 21u05: SBTRKT (Chateau): De immer gemaskerde Londense producer zorgde voor een nieuw geluid in de nogal eentonige dubstep wereld. Zijn recente gelijknamige debuut bestaat uit zowel instrumentale songs als nummers met guest vocals van verschillende goede artiesten. Aangezien Little Dragon ook optreedt zullen we waarschijnlijk het geluk hebben dat Yukimi zal meezingen op het fantastische Wildfire, zonder twijfel de beste track van het album.



=> 21u20 - 22u15: Crystal Castles (Dance Hall): Het legendarische electronic-noise duo uit Toronto heeft een gestoorde live reputatie, vooral te danken aan de grillen van zangeres Alice Glass. Daarnaast heeft Crystal Castles ook twee gelijknamige briljante albums op hun conto staan, eentje uit 2008 en 2010. Het eerste zorgde voor hun grote doorbraak, het tweede deed hen de waardering krijgen die ze verdienden. De Canadezen zullen voor dé rave van 2011 zorgen. Glass houdt trouwens erg van stage-diven, ik ben benieuwd of de organisatie dat zal toelaten, op dezelfde plek van het betreurenswaardige stage-dive drama van Où Est Le Swimmingpool-zanger Charles Haddon, wat enkele uren later leidde tot zijn veelbesproken zelfmoord.


Valt samen met:

Patrick Wolf (21u05 - 22u05, Marquee): Ik zag deze Engelse singer-songwriter al eens op Pukkelpop 2009, na de release van The Bachelor, en eerder dit jaar, net voor de release van zijn nieuwe oerromantische Lupercalia-album. Patrick Wolf is een muzikaal genie, en een rasentertainer met een ervaren band. Als ik hem niet pas gezien had, zou de keuze tussen CC en hem de moeilijkste van het festival geweest zijn.



=> 22u05 - 23u00: The Antlers (Chateau): De Brooklynites van The Antlers slaagden er in 2009 in om met hun album The Hospice in zowat alle eindejaarslijstjes bovenaan te eindigen. Ook hun nieuwe album Burst Apart krijgt heel goede kritieken. Hun treurige indie rock laat niemand onberoerd, zeker niet in een charmante tent als de Chateau.



=> 22u05 - 23u55: Birdy Nam Nam (Dance Hall): Het Franse ex-hip hop DJ-collectief wentelt zich steeds meer in onversneden electro, hun laatste single Defiant Order (juni 2011) laat dan ook een Daft Punk-achtig geluid horen. Daarnaast worden ze erg beïnvloed door landgenoot Yuksek en uit de titel van hun bekendste nummer Trans Boulogne Express blijkt ook enige inspiratie door Kraftwerk (Trans Europa Express). Birdy Nam Nam heeft wel al sinds 2009 geen album meer uitgebracht, maar hun mooie plaats in de Dance Hall verdienen ze volgens de organisatie aan hun succesvolle optreden in de AB eerder dit jaar.



=> 23u35 - 00u30: Jamie Woon (Club): De Britse singer-songwriter mag de Club ongetwijfeld afsluiten dankzij de buzz die Studio Brussel creëerde rond zijn superieure hit Night Air. Helaas doet zijn debuutalbum Mirrorwriting eerder denken aan een indieversie van Justin Timberlake, echt goed kan je het dus moeilijk noemen. Ook zijn AB-concert in mei was geen groot succes. Wie weet doet hij het nu beter, anders zal ik naar The Twilight Singers (23u35 - 00u35, Marquee) moeten vluchten.



=> 00:35 - 01:35: Apparat (Band) (Chateau): De benaming 'Apparat Band' deed mij in verwarring verkeren over de ware identiteit van deze act, er bestaan immers wel meerdere artiesten met 'Apparat' in hun naam. Het blijkt echter wel degelijk om dé Apparat te gaan. Sacha Ring is zonder twijfel Duitsland's beste electronic-artiest (op Kraftwerk na), en kan zich op wereldniveau ook Kaiser van het IDM-genre noemen. Zijn laatse album Walls was betoverend mooi en zijn samenwerking met Modeselektor (Moderat) resulteerde ook al in een geniaal album en een hoogtepunt op Pukkelpop 2009. Apparat zal zijn nieuwe nog niet gereleaste album voorstellen, een plaat waar ik al maanden naar uitkijk. Hij kan zonder probleem voor het hoogtepunt van de dag zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten