donderdag 11 augustus 2011

Grooms - Prom



De art rockband Grooms bestaat uit Emily Ambruso, Travis Johnson en Jim Sykes uit Brooklyn. Het trio bracht vorige maand hun tweede album Prom uit via het vooraanstaande Kanine Records label (Grizzly Bear, Surfer Bloof, Pepper Rabit, Princeton, Young Prisms,...).

Prom is een lichtjes psychedelisch en avant-gardistisch album met trekjes die wijzen op invloeden van Tame Impala en Deerhunter, maar ook van SUUNS en zelfs Caribou. De band lijkt zelf nogal geobsedeerd door The Smiths, de vele verwijzingen naar deze band op hun blog en de vergelijking die ze tussen de nummers op Prom en bekende songs (vooral van The Smiths) maken is opvallend (zie track list). Op muzikaal vlak hoor ik echter weinig Smithsaanse 80's indie rock/pop.


Grooms laat vooral de gitaren het werk doen, zij zwerven losjes georchestreerd door de ingewikkelde melodieën en zorgen daarbij voor een mooie psychedelische tint. Het zou me niets verbazen mocht Grooms live een even sterke band zijn als SUUNS of Caribou. Vooral de meesterlijke afwisseling tussen instrumentale gedeeltes en de ruwe vocals bevallen me. Wanneer Emily Ambruso in Sharing zingt, doet de band me wat denken aan The Pains Of Being Pure At Heart, maar dan minder shoegaze-y en meer als girl band.

Echte hoogtepunten vind ik niet meteen - Al is afsluiter 3D Voices wel zeer sterk (download dit nummer gratis op Bandcamp). Prom is een evenwichtig geheel van schijnbaar evenwichtloze nummers, maar schijn bedriegt, de songs zitten erg intelligent in elkaar. Het album is iets voor de avontuurlijken onder ons, sommigen zullen het niet overleven, anderen vinden het paradijs.

1. Tiger Trees - Our "A Rush and a Push and the Land Is Ours"
2. Prom - our "Shoplifters of the World"
3. Expression Of - our "Bigmouth Strikes Again"
4. Imagining the Bodies - our "Sweet and Tender Hooligan"
5. Skating with Girl - our "Perfect Circle" (REM) or "Red Apple Falls" (Smog)
6. Psychics - our "Unhappy Birthday"
7. Aisha - our "This Night Has Opened My Eyes"
8. Into the Arms - our "Death of a Disco Dancer"
9. Sharing - our "Kicker of Elves" (GBV)
10. Don't Worry, You're Prettier - our "Sleepy Joe" (Smog)
11. 3D Voices - our "Please Please Please Let Me Get What I Want"


(Niet alle nummers van Prom staan op Bandcamp)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten