zondag 14 augustus 2011

Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne


Er werd al lang gepraat over een samenwerking tussen Kanye West en Jay-Z. Met de bijdrage van Jay-Z aan West's meesterwerk My Beautiful Dark Twisted Fantasy eind 2011 en de release van de geweldige singles H.A.M in januari 2011 en Otis in july 2011, bleek - ondanks het uitstellen van de release-datum - al snel dat Watch The Throne er zeker zou komen, en dat het iets was om naar uit te kijken.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n fan van 'Mister Beyonce', Kanye is daarentegen een icoon. Gelukkig blijkt de bijzonder creatieve sound van het album dan ook meer het werk van die laatste te zijn, sommige critici noemen het zelfs de opvolger van My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Maar kom, Jay-Z heeft vast en zeker evenzeer zijn best gedaan, en het staat buiten kijf dat hij samen met Kanye momenteel op de vorstelijke troon der rap en hip hop zetelt. Uiteraard beseffen ze dit zelf ook, wat ze met de nodige (doch soms sarcastische) arrogantie laten merken in hun lyrics.

Het maken van Watch The Throne heeft geen jaren geduurd, misschien is dat te wijten aan de enorme massa writers en producers die achter het project zitten. Ook het aantal gast-bijdragen is redelijk indrukwekkend. De soulvolle Frank Ocean, lid van OFWGKTA laat zich gelden op opener No Church In The Wild en Made It In America. Jay-Z's echtgenote, Beyonce, is nu niet meteen een van m'n favoriete zangeressen, maar Lift Off, waarin zij het refrein verzorgt, geldt als een van de sterkste nummers van het album,... misschien moet ze wat vaker met Kanye werken. Daarnaast zijn er vocale bijdragen van Mr. Hudson (Why I Love You), Elly - LaRoux- Jackson, Justin - Bon Iver- Vernon, en Connie Mitchell (That's My Bitch), Kid Cudi (Illest Motherfucker Alive) en anderen.


Ondanks de vele bijdragen draait het album uiteraard rond Jay-Z en Kanye West, die overal hun invloed laten gelden, zowel in de lyrics als in de muziek. De lyrics zijn trouwens vaak best grappig en intelligent zoals "And I'm From the murder-capital, where they murder for capital" (Murder To Exellence), een aanklacht tegen ganggeweld. In een van mijn favoriete tracks, Nigga's in Paris wordt de muziek onderbroken voor een korte dialoog: " °I don't even know what that means man. *Nobody knows what it means, but it's provocative. °I know it's nice but... *IT GET'S THE PEOPLE GOING", en boem het nummer gaat verder. Geniaal.

Naast Nigga's In Paris en Lift Off zijn er nog enkele songs die de geschiedenis mogen ingaan als meesterlijk (al zijn ze sowieso allemaal erg goed). Het spannende That's My Bitch, met de catchy hook. De meezinger Why I Love You?, ook al komt de helft van samples van Cassius' hit I Love You So. Het hoogtepunt is voor mij het epische Illest Motherfucker Alive, waarin Kanye duidelijk de protagonist is. Ook de single H.A.M. is uitzonderlijk, dankzij de verfijnde elektronica en de mooi geschoolde backing vocals.


Watch The Throne is voor mijn part het beste hip hop album van 2011, maar ik ben waarschijnlijk niet echt in de positie om dat te beoordelen, aangezien ik eerder in andere genres gespecialiseerd ben. Anderzijds staat het vast dat deze plaat een parel is. Het is intelligent, muzikaal steengoed, en van tijd tot tijd onweerstaanbaar verslavend. Dat laatste is een mogelijk een pleonasme, excuseer!

Tracklist:

01 No Church in the Wild (ft. Frank Ocean)
02 Lift Off (ft. Beyoncé)
03 Niggas in Paris
04 Otis (ft. Otis Redding)
05 Gotta Have It
06 New Day
07 Prime Time
08 Who Gon Stop Me
09 Murder to Excellence
10 Welcome to the Jungle
11 Sweet Baby Jesus (ft. Frank Ocean)
12 Why I Love You (ft. Mr Hudson)

Bonus tracks:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten