maandag 29 augustus 2011

Active Child - You Are All I See


Active Child - a.k.a. Patt Grossi uit L.A. - overweldigde ons in 2010 uitermate met zijn geniale debuut EP Curtis Lane . Hij kreeg geheel terecht instant-erkenning van de blogosfeer. Het debuutalbum You're All I See beloofde vervolgens een van de hoogtepunten van 2011 te worden. Het is nog wat vroeg om conclusies te trekken, maar zo een zes dagen na de release via Vagrant Records (Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, PJ Harvey, Placebo, School Of Seven Bells, Black Rebel Motorcycle Club,...) lijkt Grossi de hoge verwachtingen helemaal waar te maken.

Net als Curtis Lane wordt You're All I see gekenmerkt door de bovennatuurlijke schoonheid van het magische harpspel en engelengezang van Grossi. Het mag dan ook niet verbazen dat Active Child op de reeds gereleasete (en uitstekende) single Playing House voor een samenwerking met How To Dress Well koos, het genre mag dan lichtjes verschillen (al zit er zeker ook wat verfijnde R&B in dit album), hun stemmen passen perfect bijeen.

Naast de R&B-invloeden haalt Active Child zijn gading vooral bij avant-gardistische dream pop en chill wave. Met zijn stem, harp en breedvoerige ambient elektronica slorpt Grossi uw gehoororganen helemaal op. Het is uiterst moeilijk om niet onder de indruk te zijn. En het is al bij de tweede song op het album goed raak, Hanging On bezorgt me zonder problemen kippenvel. Vergeet ook zeker niet eens naar de Itunes bonus track te luisteren, een geweldige remix van Hanging On door White Sea.

See Thru Eyes is een verrassend krachtige song, de drums zitten daar zeker voor iets iets tussen, maar daarnaast lijkt het nummer ook gewoon één groot crescendo, met uitzondering van de outro. Het instrumentale Ivy doet dan weer enorm aan M83 denken, zeer mooi, maar echt origineel is het niet. Ten slotte zijn ook het etherische Highpriest spannende Shield & Sword en het semi-gothische Johny Belinda uitzonderlijke songs, ze hebben iets dat deze aarde tracht te overstijgen, iets transcendent, jawel, iets goddelijks.

Ik moet Pitchfork groot gelijk geven als het magazine in haar (goedkeurende) review schrijft dat "You Are All I See is full of stuff that almost everybody likes, or seems to, right now". Zowat iedereen met muzieksmaak zou inderdaad van dit album kunnen houden. Het is is misschien zelfs het meest relevante album van het jaar. Alle dingen die in 2011 hip zijn, zijn aanwezig: een hoge mannenstem (Bon Iver, Jamie Woon, How To Dress Well), Epische elektronica met veel synths die kunnen steunen op de synth pop revival en een vlaagje minimal/IDM/dubstep en R&B (James Blake, I Break Horses, How To Dress Well, The Weeknd,...).

Hoe dan ook, dit album is extreem "*". U mag "*" zelf vervangen door alle positieve adjectieven die u kan vinden. Luisteren dus!

Tracklist:

01. You Are All I See 4:06
02. Hanging On 5:22
03. Playing House 3:23
04. See Thru Eyes 4:20
05. High Priestess 3:24
06. Ivy 3:07
07. Way Too Fast 5:16
08. Ancient Eye 3:39
09. Shield & Sword 3:40
10. Johnny Belinda 5:04

Digital Bonus Track:
11. Call Me Tonight 3:19

iTunes Exclusive Bonus Track:
12. Hanging On (White Sea Remix) 4:01



Geen opmerkingen:

Een reactie posten