zaterdag 27 augustus 2011

Girls - Father, Son, Holy Ghost


Girls kwam in 2009 in the picture met haar zeer goed ontvangen debuutalbum, vooral Pitchfork zorgde voor een ware hype rond het duo Christopher Owens en Chet White uit San Fransisco. Op 9 september komt hun tweede plaat Father, Son, Holy Ghost in Europa uit via Fantasy Trashcan en Turnstile Records (Perfume Genius, Gruff Rhys, Los Campesinos!). En neem het van mij aan, ook deze keer zal de band overladen worden met lof.

Father, Son, Holy Ghost verwijst volgens Owens naar de spiritualiteit in muziek, hij als ex-lid van de religieuze cultus/sekte Children Of God kan het weten zeker? Op het album horen we naast de twee protagonisten ook voor het eerst drummer Dan Weiss, Keyboard-speler Dan Eisenberg en gitarist John Anderson. Het is dus niet toevallig dat Girls wat rijker qua klankleur klinkt dan in 2009.

Het album opent met de nieuwe up-tempo single Honey Bunny, maar vooral de fantastische song Alex maakt indruk. Na de mooie dream pop van Alex wordt u echter kompleet weggeblazen door het straffe Die, een flink staaltje instrumentale rock. Maar geen nood, de romantische (en prachtige) slow How Can I Say I Love You zorgt voor afkoeling, of beter, voor een ander soort warmte. En wie valt er nu niet voor de wondermooie gitaarsolo in Myma?

De eerste single Vomit opent het tweede deel van het album op een formidabele wijze. Het is een prachtsong, met een geniale afwisseling van piano's en forte's, eventueel verbonden door een crescendo, maar dat is niet noodzakelijk altijd het geval. Hoe dan ook, een hoogtepunt! Verder horen we in Just A Song strijkarrangementen en een fluit, die samen met de lyrics "Love, love, love, it's just a song" lang blijven nazinderen. Zo eenvoudig, maar zo mooi.

Magic doet me wat aan The Beatles denken, maar dan met een scheutje The Smiths (Owen's Stem heeft iets weg van een erg zachte Morrissey). Ten slotte worden we nog verrast door het charmante Forgiveness, Love Life en afsluiter Jamie Marie, ze zijn wel elk charmant op een geheel andere manier.

Father, Son, Holy Ghost is een parel. Voor de concertganger onder u: de band staat op 15 november in de Trix te Antwerpen. De single Vomit kan u trouwens gratis downloaden via facebook.

Tracklist:

01 Honey Bunny
02 Alex
03 Die
04 Saying I Love You
05 My Ma
06 Vomit
07 Just a Song
08 Magic
09 Forgiveness
10 Love Like a River
11 Jamie Marie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten