maandag 29 augustus 2011

Mogwai - Earth Division EP

Mijn favoriete Schotten en de beste post rock band ooit (dat bewezen ze met hun episch afsluitconcert op het Cactus Festival in July), ik heb het nog steeds over Mogwai! Na eerder dit jaar hun fenomenale album Hardcore Will Never Die, But You Will te hebben uitgebracht komt op 13 september de nieuwe Earth Division EP via Sub Pop (Beach House, Memoryhouse, Foals, Dum Dum Girls, Iron & Wine, Wolf Parade,...) uit.

De EP is wat anders dan de post rock die we van hen gewoon zijn, maar het principe blijft hetzelfde: atmosferische melodieën en prachtige composities. Opener Get To France steunt vooral op Piano en strijkers en het magistrale Hound Of Winter is een van de zeldzame tracks waarin we de prachtige shoegazestem van Stuart Braithwaite te horen krijgen. Het nummer wordt eveneens gedragen door bloedmooie strijkers, en daarnaast zachte gitaren. Het moet zowat een van de beste tracks van het jaar zijn, mijn nekhaar gaat er helemaal overeind van staan!

Met Drunk And Crazy gaan we weer instrumentaal (wéér die wonderbaarlijke strijkers), maar nu is er ook sprake van een duidelijk achtergrondgerommel van elektrische gitaren. De titel lijkt me wat raar voor dit rustige nummer, maar grappig is het wel. Ten slotte borduurt afsluiter Does This again verder op Drunk And Crazy met iets meer gitaar op de voorgrond, al is het lang niet zoveel als men van Mogwai kan verwachten.

Het lijkt wel of de band een kleine zijsprong maakt naar moderne klassieke muziek, ik vind het alleszins bijzonder geslaagd. Veelzijdigheid is immers een kunst. Earth Divsion klinkt als een Schots landschap: enorm groots en heel erg mooi.

Tracklist:

01 Get To France.
02 Hound Of Winter.

03 Drunk And Crazy.
04 Does This Always Happen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten