woensdag 4 mei 2011

Yournalist - Slippery And Infected EP


Yournalist is een Fins trio, bestaande uit Santeri Ruohonen (bass), Oskari Ruohonen (vocals, guitar) en Mikko M. Koskinen (drums). Net zoals The Friend komen ze uit Turku en hebben ze bij het plaatselijke doch ambitieuze Drink Tonight Records getekend.

In principe omschrijft Yournalist zichzelf als een progressive pop-rock band, maar op hun debuut EP Slippery And Infected laten ze ook andere en bovendien verrassend mooie geluiden horen, naast de verwachte rauwe punk en progressive rock. Al blijft dat laatste wel nog steeds hun core buisiness.



De opener Nigerian Girl is een aangenaam tropical pop nummer. Zanger Oskari Ruohonen zingt op een meer kwetsbare en staccato toon dan anders, en dat lijkt erg goed te werken. Nigerian Girl is een uitstekende zomerse song die de wolken doet verdwijnen. Fucking daarentegen is - zoals u al aan de titel merkt - een rauwe rocksong, niet meteen mijn stijl, maar zeker niet slecht in zijn genre. No Time To Kill You is iets gematigder, maar bevat wel nog steeds degelijke rock, ondersteund door een piano, violen en een koebel. Best een goed afgewerkt nummer dus. Op het einde wordt het nummer wel overgenomen door zware elektrische gitaren wat tot een enigszins rare outro leidt.

Na Nigerian Girls is Hi-Fi Tourist het tweede hoogtepunt van de EP. Rock maakt plaats voor een vrolijke up tempo indie folk song à la Mumford and Sons, inclusief banjo en violen. Afsluiter Powercock Fantasia grijpt terug naar het gematigde van No Time To Kill You, maar heeft een vrij hevige refrein dat contrasteert met de rustigere rest van het lied.


De Slippery And Infected EP laat zien dat deze jonge Finnen in vele markten thuis zijn, ofwel dat ze misschien beter een keuze zouden maken voor één bepaalde markt. De combinatie van punk rock, progressive, tropical en folk is misschien wel iets te verwarrend. En hoewel Yournalist waarschijnlijk een voorliefde heeft voor rock hoor ik ze precies liever bezig in de andere genres. Maar de gustibus et coloribus non disputandum est. Of men kan het ook als volgt zien: "The arrogant combining of numerous different influences can be considered Yournalist's speciality."

Aan ambitie heeft de band duidelijk geen tekort, de EP - die trouwens vandaag gereleaset werd - is alleszins een veelbelovend begin.

Tracklist:

01. Nigerian Girl (3:39)
02. Fucking (2:41)
03. No Time To Kill You (3:19)
04. Hi-Fi Tourist (2:35)
05. Powercock Fantasia (2:50)


Hi Fi Tourist


No Time To Kill You


Geen opmerkingen:

Een reactie posten