dinsdag 3 mei 2011

Other Lives - Tamer Animals


Other Lives is een band uit Stillwater, Oklahoma. De meeste leden maakten vroeger deel uit van de band Kunek. Hun fantastische tweede album als Other Lives, genaamd Tamer Animals komt uit op 10 mei via TBD Records (Radiohead, AutoLux, White Rabbits).

Other Lives houdt niet van traditionele structuren en stijlen, zo liet de frontman optekenen dat ze zelfs liever een ensemble dan een rockband zouden vormen, met een pak meer artiesten uiteraard. Maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek. Other Lives is een band, die zich ergens begeeft tussen indie folk, baroque pop en dream pop. Dat alles met een heleboel invloeden van moderne klassieke muziek. Luister bevoorbeeld naar As I Lay My Head Down, Woowind Loop en Desert waarin u zeer duidelijk de typische techniek van Philip Glass kan herkennen.


Tamer Animals is een extreem rijk album. De kostbare melodiën worden niet enkel ondersteund door een zachte maar oh zo wondermooie zang en samenzang, maar ook door een zeer uitgebreide instrumentatie van strijkers, houtblazers, piano, percussie en akoestische gitaren. In de prachtige single For 12 hoort u bijvoorbeeld een zéér mooi samenspel tussen akoestische gitaren en een contrabas.

Het staat buiten kijf dat dit het beste album van de week is, de songs hebben elk hun eigen diepgang en zijn erg intelligent opgebouwd, maar daarnaast zijn bepaalde nummers best toegankelijk en zelfs catchy genoeg om een zeer breed publiek te kunnen aanspreken. Om zo een album te maken hebben da bandleden zich veertien maanden teruggetrokken in hun thuisbasis Stillwater, om uiteindelijk een meesterwerk af te leveren. We mogen wel Joey Waronker niet vergeten, de drummer van Beck had het eponieme debuut van 2007 geproduced, deze keer deden de bandleden dat zelf, maar Waronker mocht wel het album mixen.


Tamer animals ontroert maar heeft ook een zekere schwung in zich, dit komt mooi tot uiting in Dustbowl III, wanneer het op het eerste gezicht rustige folknummer wordt opgeschrikt door hevige percussie. Zoals ik al eerder vermelde staan er een paar uitstekende folk pop songs op dit album, maar Other Lives draait haar rug zeker niet om voor iets moeilijkere muziek zoals het fenomenale Weather. Ook Woondwind Loop is een vrij complex nummer, met weer een subtiele verwijzing naar Philip Glass door middel van de repititieve houtblazers maar met een eigen twist dankzij de zwierige violen.

Men zou alleszins kunnen stellen dat Other Lives zichzelf heeft overtroffen en zelfs een van de interessantste albums van het jaar heeft gemaakt. Het is een unieke mix tussen folk, pop en moderne klassieke muziek die niet snel zal vervelen. Bovendien hangt er een zekere magische sfeer rond dit album, een soort voorteken dat dit album in staat is om legendarisch te worden. Mijn enige punt van kritiek is wellicht de lelijke cover art, de afbeelding valt nog mee, maar die MS Word-titel? Het is leuk dat men het budget opsoupeert aan een half orkest maar de volgende keer mag er best wat geld overblijven voor een behoorlijke designer of artiest. Bovendien en helaas bestaat hun aankomende tour enkel uit optredens in de VS en Canada. Aan ons Europeanen wacht dus de heerlijke taak om daar verandering in te brengen door het massaal beluisteren van dit album.

Tracklist:

01 Dark Horse
02 As I Lay My Head Down
03 For 12
04 Tamer Animals
05 Dust Bowl III
06 Weather
07 Old Statues
08 Woodwind Loop
09 Desert
10 Landforms
11 Heading East

Geen opmerkingen:

Een reactie posten