woensdag 11 mei 2011

Austra - Feel It Break


Eind 2010 maakte het Canadese Austra indruk met The Beat And The Pulse EP. Zoveel indruk zelfs, dat hun debuutalbum Feel It Break zowat de meest gehypte LP van het moment is. Gelukkig is de hype terecht, het album is bijzonder geslaagd en ligt vanaf 16 mei in de winkels via het hippe Domino Records (Animal Collective, Owen Pallett, Arctic Monkeys, The Kills,...).

Austra wordt meestal vereenzelvigd met zangeres Katie Stelmanis uit Toronto, maar in feite is het een trio met drumster Maya Postpeski en bassist Dorian Wolf. Zij specialiseerden zich in een speciaal soort van duistere en The Knife-achtige electro pop, met invloeden van Björk en PJ Harvey. Naast de niet alledaagse en hippe electronica valt Austra's sound toch vooral op dankzij de indrukwekkende stem van Stelmanis. In haar middelbaar studeerde ze dan ook aan de prestigieuze Canadian Opera Company, waar ze naast zang ook piano en viool leerde. Op het laatste moment besloot ze geen hogere studies aan te vatten maar begon ze te werken aan haar eigen muziek, met het gekende resultaat.


Feel It Break bevat een paar reeds gekende nummers zoals Beat And The Pulse, en de eerste (fantastische) single Lose It. Voor de rest krijgen we nieuw materiaal van dezelfde hoge kwaliteit te horen. Darken Her Horse is de machtige opener - het heeft iets statig, het kondigt dan ook iets belangrijk aan. Spellwork laat goed horen dat Austra geen schrik heeft van new wave, zeer mooi! Ook The Choke is een van de betere nummers, Stelmanis doet hier wat denken aan Florence And The Machine.


Een hoogtepunt is het prachtige The Villian, Britse new wave met een oerdegelijke melodie om van te smullen. Er staan trouwens opvallend veel 'The'-songs op het album The Future, The Choke, The Villain en ook het rustige The Noise en afsluiter The Beast. The Noise is vrij sober en traag, in tegenstelling tot de rest van het album, dat best dansbaar is. The Beast gaat in feite nog een stapje verder, u krijgt bijna enkel Stelmanis, begeleid door een piano te horen (al kan het zeer goed zijn dat ze het zelf speelt). Het is een wondermooi buitenbeentje dat haar stem nog beter tot haar recht laat komen dan anders.

Feel It Break is een geslaagd album. Toch moeten we misschien nog een paar jaar wachten met echt hysterisch te worden, een nieuwe PJ Harvey of Björk is ze immers nog net niet.

Tracklist:

01. Darken Her Horse
02. Lose It
03. The Future
04. Beat and the Pulse
05. Spellwork
06. The Choke
07. Hate Crime
08. The Villain
09. Shoot the Water
10. The Noise
11. The Beast




Geen opmerkingen:

Een reactie posten