woensdag 4 mei 2011

SWTHRT - Compact Disc


Wat is bandcamp toch geweldig, een gebruiksvriendelijke stream en een vindplaats van vele gratis downloads. Maar zelden vond ik zo een excellent en bovendien volledig gratis te downloaden album als SWTHRT's debuut Compact Disc.

SWTHRT (Sweetheart) is een duo uit South Port, North Carolina dat zich - net zoals zo veel indie artiesten van vandaag - graag begeeft in de bodemloze 80's muziekinvloeden. Toch doet de band dat op een vrij originele manier, het betreft hier dan ook geen synth pop (of toch niet hoofdzakelijk), noch disco/electro, maar zowaar een rock band, of toch tenminste een rock-popband. Hun sound doet me heerlijk veel denken aan Joy Division, maar zanger Karl Kuhen's stem is wel helemaal anders dan die van Ian Curtis. Becca High vormt het vrouwelijke deel van dit topduo, zij verzorgt voornamelijk de synths en andere elektronica, terwijl Karl zich met het gitaarwerk en de zang bezig houdt.


Compact Disc begint direct stevig met het strakke Good Omens, de toon is gezet, en onmiddelijk worden we getrakteerd op hét hoogtepunt van het album: I Am In Misery. Een uitzonderlijk goede song die zowat de hele reden vormt waarom ik naar de rest van Compact Disc op zoek ging. Becca's synths en de up tempo beats zijn waarlijk voortreffelijk, wéér komt de vergelijking met Joy Division naar boven, maar dit mag absoluut enkel als compliment gezien worden. Niet alle nummers zijn evenwel strak en up tempo, zo doen bijvoorbeeld Aloha Y'all en Terror Dead het wat rustiger aan, zonder echter de aandacht van de luisteraar te verliezen.


Na dit tragere intermezzo gaat het tempo terug omhoog met het fantastische No Holiday. Deze song is bovendien voorzien van leuke lyrics, daar waar lyrics normaal amper mijn aandacht trekken. In I Hate This krijgen we voor een keer ook de breekbare vocals van Becca te horen, ze passen goed bij de eveneens nogal fragiele stem van Karl. Zijn vocale terughoudendheid geeft het album overigens een soort van mysterieus cachet, dat goed past bij het hele 80's rock gedoe. Ook op de prachtige afsluiter Sunroof krijgen we Becca te horen, zij het nu wat meer op de achtergrond, haar synths krijgen dan weer een mooie hoofdrol in het instrumentale refrein.

Compact Disc kwam op 25 maart uit, sindsdien kan u het gratis en legaal via bandcamp downloaden en streamen. Zeker doen!

Tracklist:

1.Good Omens 02:55
2.I Am In Misery 02:46
3.Long Hair Don't Care 02:01
4.Boys With Problems 02:06
5.So Dumb 01:35
6.Maggie Valley 01:56
7.Aloha Y'all 02:26
8.Terror Dread 02:45
9.No Holiday 02:51
10.I Hate This 03:15
11.Sunroof 02:21



Geen opmerkingen:

Een reactie posten