dinsdag 24 mei 2011

When Saints Go Machine - Konkylie


Tegen alle verwachtingen in is het niet Planningtorock die me met haar debuutalbum deze week het meest kan beroeren. Die eer is weggelegd voor de Deense electro pop band When Saints Go Machine. Het Kopenhaagse viertal brengt hun tweede album Konkylie uit op 6 juni via het Duitse !K7 Records (Apparat, Booka Shade, Hot Chip, Chromeo, Four Tet, Underworld, The Big Pink, ...).

De key to succes van deze band is de geweldige combinatie van de formidabele Antony Hegarty-achtige stem van frontman Nikolaj Manuel Vonsild en de leuke Scandinavische electro pop. Vooral de eerste helft van Konkylie staat vol ongelofelijk goede songs. Het tweede deel is misschien iets minder vlot, maar het doet zeker geen afbreuk aan de onbetwiste genialiteit van het album.

De LP wordt geopend door de titeltrack, op de achtergrond hoor je een beekje kabbelen terwijl Nikolaj sereen de track inleidt. Na een tijd bloeit de track open en maken we voor het eerst kennis met de zeer interessante sound van deze band. Chruch And Law is een van de beste songs op het album, dankzij de zalig diepe electrobeats, maar ook de diepe emoties die Nikolaj in de tekst legt. Ook Parix is de moeite, het klinkt iets minder tropical maar heeft meer een IDM-tintje. Vervolgens krijgen we het hoogtepunt op ons bord: Chestnut. Het is uitzonderlijk mooi gezongen, met geweldige elektronica en synths.

The Same Scissors en Jets gaan voort op dezelfde 'tribal' toon, het hele album lijkt in feite wel een verzameling van tribale oorlogs- en jachtliederen, maar dan van een stelletje elektronische Vikingen. Het vrolijke Kelly is misschien wel de meeste catchy song van het album, en fungeert momenteel als een soort single ter promotie van het album.

Hierna breekt het tragere slotdeel van het album aan met On The Move, Whoever Made You Stand Still en Add Ends. Hoe meer ik deze tracks beluister, hoe groter mijn appreciatie en bewondering wordt. Vooral Whoever Made You Stand Still heeft nog maar weinig met electro, maar eerder met baroque pop te maken, de band doet hier dan ook vreselijk veel aan The Irrepresibles denken. Afsluiter Add Ends is dan weer heel erg verfijnd en valt op door de wondermooie cello.

Konkylie is een prachtig album, dat zich uitstekend leent tot geweldige live-shows. Hopelijk mogen we deze band dan ook in het nieuwe concertseizoen in België of Nederland verwelkomen.

Tracklist:

1. Konkylie
2. Church And Law
3. Parix
4. Chestnut
5. The Same Scissors
6. Jets
7. Kelly
8. On The Move
9. Whoever Made You Stand So Still
10. Add Ends





Geen opmerkingen:

Een reactie posten