vrijdag 30 september 2011

Zola Jesus - Conatus


Het langverwachte derde album van de Russisch-Amerikaanse Nika Roza Danilova staat niet voor niets als eerste in dit rijtje. Zola Jesus maakte ons al langer gelukkig met uitstekende muziek, maar Conatus (uit sinds 26 september via Souterrain Transmissions Records) spant voorlopig toch wel de kroon.

Ondanks de betere dosering van haar uiterst krachtige gothic stem en een lichte verandering qua instrumentatie is er niet enorm veel gewijzigd sinds Stridulum II (2010). Zola weet nog steeds moeiteloos te imponeren, dat wordt snel duidelijk in het prachtige Vessel. Naast de prachtige vocals zijn de kunstjes van de drumcomputer ook niet mis (vooral in Shivers).

Daarnaast grijpt ze op Conatus af en toe naar de strijkers, die uiteraard zeer mooi passen bij haar stijl. Luister maar eens naar het bloedmooie Hikikomori. Als bij die drumcomputer en strijkers ook nog eens synths worden toegevoegd komt Zola Jesus helemaal tot haar recht (Ixode, In Your Nature,...). Conatus is een krachtige plaat, eentje om van op de grond te vallen.

Op de site van The Guardian kan u trouwens Nika's commentaar bij elk nummer lezen en het hele album streamen (maar dat kan u hieronder ook doen).

Tracklist:

1. Swords (1:01)
2. Avalanche (3:16)
3. Vessel (4:38)
4. Hikikomori (3:40)
5. Ixode (4:10)
6. Seekir (3:43)
7. In Your Nature (3:25)
8. Lick The Palm Of The Burning Handshake (4:24)
9. Shivers (2:51)
10. Skin (4:18)
11. Collapse (4:02)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten