zaterdag 17 september 2011

Neon Indian - Era Extraña


Neon Indian a.k.a. de Texaan Alan Palomo zou onder de connaisseurs onder u geen onbekende mogen zijn. Het uitstekende debuutalbum Psychic Chasms uit 2009 - dat jaar was Neon Indian een van de grote revelaties - heeft zeker en vast enkele sporen nagelaten in de geschiedenis der blogwaardige muziek. Nadat Palomo zich uitgeleefd met een van zijn andere projecten genaamd Vega, bracht de man op 13 september via Transgressive zijn tweede plaat (als Neon Indian) genaamd Era Extraña uit, vrij vertaald als "Vreemde Tijden/Eew".

Het nieuwe album is een stuk beter afgewerkt dan het debuut, maar het was in 2009 uiteraard niet de bedoeling dat het perfect zou klinken, en dat is het in 2011 gelukkig ook niet echt. Om de een of andere redenen heeft Palomo het album in de winter Helsinki gaan opnemen, hij nam ook de producing voor zijn eigen rekening, maar het mixen en de post-productie is van de hand van David Friddman. Ondanks de verwekkings-omgeving straalt er toch een zonnige en vrolijke warmte af van de 'chill wave-achtige' 'lo-fi synth-pop' (of is dat een pleonasme?).

Die vrolijkheid zit niet alleen altijd een beetje in pop en chill wave verscholen, ze wordt hier ook versterkt door de elektronische 8-bit geluidjes, toch wel een van dé trademarks van Neon Indian. Ondanks dat alles, gaan de lyrics soms wel over de negatieve kanten van de liefde, maar dat is voor mij bijzaak. Ik krijg er alleszins absoluut geen verdriet van. En dan allerminst van het geniale nummer Arcade Blues, zonder twijfel het hoogtepunt van het album, en meteen ook de afsluiter.

Het is moeilijk om de critici te overtuigen nadat je met lof bedolven werd voor je debuut, toch is het Neon Indian bijzonder goed gelukt om alweer een zeer geslaagd album af te leveren, met de nodige erkenning van dien.

Tracklist:

Heart: Attack (0:59)
Polish Girl (4:26)
The Blindside Kiss (3:35)
Hex Girlfriend (3:18)
Heart: Decay (1:46)
Fallout (3:34)
Era Extraña (2:59)
Halogen (I Could Be a Shadow) (4:37)
Future Sick (4:49)
Suns Irrupt (5:30)
Heart: Release (2:07)
Arcade Blues (4:47)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten