maandag 26 september 2011

S.C.U.M. - Again Into Eyes


De Londense band S.C.U.M. zal - of ze het nu leuk vinden of niet of niet - nog een hele tijd flink vergeleken worden met The Horrors. Niet alleen omdat bassist Ryan Webb de broer is van The Horrors-lid Rhys Webb, maar ook de stem van de zanger klinkt vaak verrassend veel alsdie van Faris Badwan, bovendien verschilt hun achtergrond en stijl ook niet zo gek veel. In de vakpers noemt mer S.C.U.M. dus vaak The Horrors' Baby Brother.

S.C.U.M. is al twee jaar bezig, maar kreeg naar aanleiding van de release van debuutalbum Again Into Eyes (12 september via Mute Records) pas echt voor het eerst veel aandacht buiten het Verenigd Koninkrijk. Hoe dank ook, als men ze vergelijkt met The Horrors, betekent dat dat ze ook eenzelfde kwaliteit zouden moeten afleveren, een extreem hoge kwaliteit om duidelijk te zijn (u heeft hier te maken met een zeer grote The Horrors-fan). En ja hoor, ze slagen daar verrassend goed in.

De band wordt een noise no wave groep genoemd, hierin ligt het grote verschil met hun rockende grote broers. Ze kiezen meer voor synthesizers en minder voor elektrische gitaren (zonder de gitaren te verwaarlozen!), al staat er op Skying (het nieuwe album van Faris & co ook wel een pak synths). Hoe dan ook. Angain Into Eyes zit zeer goed in elkaar, met de nodige psychedelica maar toch zeer bevattelijk. Naast de uitstekende single Whitechapel (genoemd naar de beroemde wijk in Londen), ben ik vooral onder de indruk van het trage maar bloedmooie Paris en het stevige Amber Hands. De meer donkere en harde nummers in het eerste deel van het album (Faith Unfolds, Days Untrue, Cast Into Seasons) zijn eveneens pareltjes.

S.C.U.M. zou voor mij dé revelatie van Pukkelpop moeten geweest zijn, maar helaas. Voorlopig staan er nog geen Belgische tourdata op het programma, maar ik heb geduld. Deze band is het namelijk waard om op te wachten. Again Into Eyes is ambitieus, zelfs gezond pretentieus, met een zalige arty edge en een heel mooie belofte voor de toekomst. S.C.U.M. is klaar voor iets groots.

Tracklist:

01. Faith Unfolds
02. Days Untrue
03. Cast Into Seasons
04. Amber Hands
05. Summon The Sound
06. Sentinal Bloom
07. Requiem
08. Paris
09. Water
10. Whitechapel



Geen opmerkingen:

Een reactie posten