vrijdag 30 september 2011

Youth Lagoon - The Year Of Hibernation

Youth Lagoon is dé indie revelatie van het moment. Het project van Trevor Powers uit Idaho gooit momenteel hoge ogen met debuutalbum The Year OF Hibernation (uit sinds 27 september via Lefse Records). Nu Pitchfork gisteren deze plaat met de titel 'Best New Music' bekroonde ziet het er niet naar uit dat Youth Lagoon snel naar de vergeethoek zal verbannen worden.

Als u Powers' muziek per se in een hokje wil steken dan is de term bedroom dream pop best wel passend. Maar eerlijk gezegd klinkt Youth Lagoon vrij fris en uniek, ik ben niet in staat om zonder uitgebreid opzoekwerk direct een treffende gelijkenis met andere bands te vinden, en dat komt niet vaak voor. U zou thans kunnen insinueren dat het de breekbaarheid en het slaapkamergehalte van Perfume Genius deelt, maar de sound is desondanks compleet anders. Hoewel het erg rustig klinkt, is toch ook in een zekere (lage) mate opgewekt (niet altijd, maar er is altijd wel wat hoop te bespeuren), iets wat we absoluut niet van Mike Hadreas kunnen zeggen.

Ook al kunnen de nummers in het begin van The Year Of Hibernation zeker aangenaam en zelfs erg mooi genoemd worden, ik werd pas echt overtuigd en gegrepen door het prachtige July, een meesterlijk staaltje ontroering met een perfecte crescendo. Ook het volgende nummer, Montana is een van de hoogvliegers, vooral dankzij de wondermooie instrumentatie: een onzuivere piano en een mysterieus en warm bel-achtig geluid dat Youth Lagoon in zowat al zijn nummers laat terugkeren. Het is zijn kenmerk. Ten slotte is er The Hunt, een ideale afsluiter met iets prominentere vocals en het klein beetje extra dat het boven de rest verheft.

Net als Perfume Genius vergt Youth Lagoon met zijn debuut best wat tijd en inspanning van de luisteraar. Het kan zelfs even duren vooraleer u helemaal mee bent. Maar eens u het licht ziet, zal u zich uitermate verheugen.

Tracklist:

Posters
Cannons
Afternoon
17
July
Daydream
Montana
The Hunt


Geen opmerkingen:

Een reactie posten