donderdag 22 september 2011

Veronica Falls - Veronica Falls


Veronica Falls werd vorig jaar bekend met enkele uitstekende singles. De Britse band werd op handen gedragen door de meeste critici en met open armen ontvangen door hipsters en minder hippe vogels. Daarnaast was er ook kritiek: heeft er iemand nog zin in nostalgische 60's boy/girl guitar-pop bands? Het antwoord is nochtans simpel: ja.

Het eponieme debuutalbum is uit sinds vorige week via Slumberland Records (Brilliant Colors, Girls Names,...) en kreeg al enkele positieve reviews, waaronder een 7.7 van Pitchfork. Een van de sterkte punten van de band en het album is het promintente contrast tussen hoopvolle lyrics, zoete 60's pop en songteksten over de dood en andere onprettige doch interessante onderwerpen. Veronica Falls is dus niet het leeghoofdige lo-fi bandje dat sommige critici ervan willen maken.

Maar belangrijker dan de lyrics is de prachtige muziek. De vocals van Roxanne Clifford en James Hoare zijn voor elkaar geboren en zorgen dan ook voor een perfecte harmonie, geniaal ondersteund door het swingende en nostalgisch gitaar en drumspel van Marion Herbain en Patrick Doyle. De band wendt een valse zorgeloosheid voor, een schone schijn die doorprikt wordt door het bovenvermelde contrast. Het is niet moeilijk om verliefd te worden op de lieflijke sound van deze deze Britten. Het is een onschuldige liefde, met gelukkig erg weinig kans op al te veel hartenzeer.

Ondanks hun uitstekende singles is Veronica Falls zeker geen single-band, die een album rond hun reeds succesvolle materiaal opbouwt met tweederangs-tracks. Toch moet ik toegeven dat geen enkel nummer de ongelofelijke schoonheid van het eerder gereleasete Beachy Head kan evenaren. Daarnaast verdienen wellicht Bad Feeling en Misery nog een extra applaus. Maar u doet er uiteraard best aan om het album in zijn geheel te beluisteren, geloof me, het is uw tijd waard.

Veronica Falls is terecht één van de hipste bands van het moment, ze zorgen voor een zelfde puur gevoel als bij The Pains Of Being Pure At Heart, maar horen muzikaal gezien eerder bij Best Coast of Dum Dum Girls. Voor die laatste spelen ze trouwens het voorprogramma op 9 november in de Botanique.

Tracklist:

01. Found Love in a Graveyard
02. Right Side of My Brain
03. The Fountain
04. Misery
05. Bad Feeling
06. Stephen
07. Beachy Head
08. All Eyes on You
09. The Box
10. Wedding Day
11. Veronica Falls
12. Come On Over


Geen opmerkingen:

Een reactie posten