dinsdag 20 september 2011

The Jezabels - Prisoner

The Jezabels is een indie band uit Sydney, ze brachten sinds 2009 drie EP's uit waarvoor ze in Australië veel lof en een enorme aanhang kregen bij de alternatieve muziekliefhebbers. Op 16 september brachten ze eindelijk hun opmerkelijke debuutalbum Prisoner uit. Een album dat u absoluut niet ongemerkt voorbij mag laten gaan.

Het is dus hoog tijd dat wij Europeanen, civilisatoren der werelddelen, deze muziek uit de grote en afgelegen kolonie gaan besturen. Een vergelijkende studie van het HEO?-instituut leert dat The Jezabels gelijkenissen vertonen met Austra, Nikki And The Fox, Florence And The Machine en The Joy Formidable. Als dat geen reden tot euforie is, wat is het dan wel nog?

Prisoner is best een lang album met een goede dertien nummers. Maar de kwaliteit overheerst de kwantiteit zoals Keizer Augustus over de Franse provincies heerste: moeiteloos en zonder weerstand. Dat alles is in de eerste plaats te danken aan de fantastische vocals van Hayley Mary, een ongelofelijke topzangeres die een groot publiek kan aanspreken. Maar ook de opwindende en soms zelfs betoverende muziek van Heather Shannon (piano/keyboard), Nik Kaloper (drums) en Sam Lockwood (gitaar) dragen hun steentje bij tot het overweldigende resultaat.

De prima song Endless Summer werd als eerste van een video voorzien, ondanks dat het in feite niet tot de beste nummers van het album behoort, bovendien is de video nogal belachelijk, met slechte acteerprestaties en een onbenullig clichéverhaaltje. De daaropvolgende tracks Long Highway en Trycolour zijn zelfs een stuk indrukwekkender. Maar versta me niet verkeerd, er staan helemaal geen slechte songs op Prisoner.

Hoogtepunten kent het daarentegen wel, en het wondermooie City Girl hoort daat zeker bij, maar ook het spannende en dramatische Nobody Nowhead met die heerlijk opzwepende drums waar de band wel vaker gebruik van maakt. Daarnaast gaat mijn keuze naar het euforische Horsehead en ten slotte het prachtige Deep Wide Ocean en afsluiter Catch Me. Maar de superioriteit van deze nummers is wel erg subjectief.

Prisoner is zonder twijfel een van de mooiste verrassingen van het najaar. Het is verslavend goed, en dat zelfs vanaf de eerste luisterbeurt. The Jezabels maken geen ingewikkelde muziek, maar wel extreem mooie.

Tracklist:

1. Prisoner
2. Endless Summer
3. Long Highway
4. Try Colour
5. Rosebud
6. City Girl
7. Nobody Nowhere
8. Horsehead
9. Austerlitz
10. Deep Wide Ocean
11. Peace Of Mind
12. Reprise
13. Catch me


Catch Me:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten