woensdag 7 september 2011

M83 - Hurry Up, We're Dreaming

M83 a.k.a. Anthony Gonzalez (en zijn muzikanten) is al jaren het grootste talent dat in Frankrijk rondloopt, het was dan ook geen verrassing dat de man zijn zesde album wederom een voltreffer zou zijn. Maar Hurry Up, We're Dreaming is veel meer dan dat, het is een epische mastodont. Een dubbel-Cd met maar liefst 22 nummers, en allemaal van een ongelofelijk hoge kwaliteit. M83 veegt vanaf 18 oktober (via Mute en Naive Records) alle concurrentie in één keer weg.

Het is bijna een 'self fulfilling prophecy', in 2008 sloeg M83 al eens genadeloos toe met het fantastische Saturdays = Youth (door velen, waaronder mezelf, gezien als zijn beste album), maar daarna braken er drie stille jaren aan (buiten een soundtrack voor een film). Het verlangen naar nieuw materiaal werd stilaan ondragelijk groot, en nu krijgen we plots een gigantische plaat op ons bord, het is bijna té groot voor woorden. De afgelopen drie jaar heeft Gonzalez dan ook hard aan Hurry Up, We're Dreaming zitten werken, dat moge wel duidelijk wezen.

De Intro is al meteen een prachtsong, uiteraard mede dankzij de vocals van de geweldige Zola Jesus. Vervolgens de single Midnight City, die u nog steeds gratis kan downloaden via Facebook. Een verrassing is Wait, een mooie slow, zonder de overweldigende elektronische ambient en shoegaze die we van M83 gewoon zijn, buiten de fenomenale outro dan.

Een vrij groot verschil met Saturdays = Youth, is dat op dit album Gonzalez meestal zelf zingt. Zijn stem mag er best wezen, maar de warme vocals van White Sea zangeres Morgan Kibby worden wel wat gemist. Gelukkig komt de meeste kracht van M83's muziek voort uit het betoverende synth-shoegaze effect. Hij is niet voor niets de 'king of electronic shoegazing'. Een eerste istrumentaal hoogtepunt (het moment wanneer je kippenvel krijgt en je nekharen omhoog gaan staan) valt me te beurt bij The Bright Flash, maar het is lang niet het enige.

Daarnaast koos Gonzalez voor kortere nummers, ik tel amper drie tracks die langer dan vijf minuten duren. Een langere duurtijd kan bijzonder mooi bijdragen tot de kracht van ambient muziek... Maar goed, dat zijn details. Voor de rest zijn alle nummers een review op zichzelf waard (zelfs degene die amper een minuut duren!). De songs zijn dan ook vrij gevarieerd, maar dat stoort me allerminst. Integendeel, Gonzalez heeft zijn creativiteit helemaal bot gevierd.

Hoe dan ook, het is nog veel te vroeg om over echte hoogtepunten te spreken, ik heb veel meer tijd nodig om dit reusachtige meesterwerk te kunnen bevatten. Op het eerste gezicht bevalt het euforische gevoel van New Map, Steve McQueen (naar de Amerikaanse acteur uit de jaren 60 en 70) en de Outro me wel heel erg. Net als de samenzang op Soon My Friend en Splendor. Maar het allesoverheersende wow-gevoel van bijvoorbeeld Teenage Angst (Before The Dawn Heals Us) of Gone (Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts) mis ik voorlopig nog een beetje (het is al aanwezig, maar het moet nog groeien).

Gonzalez zegt zelf dat Hurry Up, We're Dreaming een album is dat gezien kan worden als een soort samenvatting van de sound van de vijf eerdere LP's. Het heeft dus zeker potentieel om uit te groeien tot zijn magnum opus, al weet ik nog niet of ik het beter vind dan Saturdays = Youth. Het staat alleszins vast dat het een extreem briljante plaat is, mogelijk de numero uno van 2011. M83 bevestigd bovendien wederom zijn status als muzikale God en geniaal artiest.
Helaas heeft M83 nog geen plannen om naar België af te zakken (wel naar de Melkweg in Amsterdam). Wie weet volgend jaar op Pukkelpop?

Tracklist:

CD1
01. Intro (feat. Zola Jesus)
02. Midnight City
03. Reunion
04. Where the Boats Go
05. Wait
06. Raconte-Moi Histoire
07. Train to Pluton
08. Claudia Lewis
09. This Bright Flash
10. When Will You Come Home?
11. Soon, My Friend

CD2
01. My Tears Are Becoming a Sea
02. New Map
03. OK Pal
04. Another Wave From You
05. Splendor
06. Year One, One UFO
07. Fountains
08. Steve McQueen
09. Echoes of Mine
10. Klaus I Love You
11. Outro

Teaser:


Steve McQueen:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten