zondag 29 augustus 2010

Weekoverzicht: Sufjan Stevens, Film School, Miami Horror, Philip Glass en Klaxons


Door al die Pukkelpop verslagen heb ik u niet kunnen inlichten over al die prachtige albums en EP's die ik vorige week verslonden heb. Geen nood, ik geef u een overzicht van de voornaamsten uit de hoop.

1. Sufjan Stevens - All Delighted People EP


Eerst en vooral de absoluut geweldige All Delighted People EP van de God of Folk, Zijne Keizerlijke Hoogheid Sufjan Stevens.
Buiten het maar liefst 11min38sec durende All Delighted People en een iets kortere classic rock version van deze track bevat de EP nog 6 andere juwelen van onschatbare waarde.
Het bloedmooie The Owl and The Tanager, prachtig voorzien van pianobegeleiding is zonder twijfel de kers op deze uitzonderlijk lekkere taart. Het doet zelfs wat aan Antony en The Johnsons denken. In tegenstelling tot die eenvoudige pracht is de titeltrack zeer episch versierd met strijkers en een koor.
De laatste song, Djohariah sleept u zeventien minuten mee in een soort van jazzroes. Na deze EP kan u gewoon niet meer wachten op het aanstormende The Age of ADZ album waaravn de release gepland is op 12 oktober 2010.

Tracklist:

1 All Delighted People [Original Version] (11:38)
2 Enchanting Ghost (3:39)
3 Heirloom (2:55)
4 From the Mouth of Gabriel (4:03)
5 The Owl and the Tanager (6:38)
6 All Delighted People [Classic Rock Version] (8:07)
7 Arnika (5:13)
8 Djohariah (17:02)



2. Film School - Fission



Totaal anders, maar even mooi is het Fission album van Film School. Het is inmiddels al de vierde studioplaat van deze shoegazers uit San Francisco.
Als liefhebber van het genre word ik gewoonweg wild van de hartverscheurend mooie gitaren. Deze komen opzetten in When I'm Yours en laten u niet meer los tot het einde. Het leuke aan Film School is het feit dat de typische shoegaze-zang (zacht en dromerig) verzorgd wordt door zowel een heer (Greg Bertens) als een dame (Lorelei Plotczyk). Het nummer Direct valt een beetje uit de boot omdat het als enigste voorzien is van electro, maar dat is natuurlijk perfect mogelijk bij shoegaze (kijk maar naar M83), in afsluiter Find You Out zijn trouwens ook wel wat synths verwerkt. Vergeet zeker niet naar Sunny Day te luisteren, voor mijn part het beste nummer.
Als u zichzelf ook als een liefhebber van het genre wil verklaren kan u fan worden van I'm a shoegazer op facebook.

Tracklist:

1 Heart Full of Pentagons
02 When I'm Yours
03 Time to Listen
04 Waited
05 Meet Around 10
06 Direct
07 Still Might
08 Distant Life
09 Sunny Day
10 Bones
11 Nothing's Mine
12 Find You Out

Download: Sunny Day

3. Miami Horror - Illumination


Het geweldige electro-collectief Miami Horror uit Melbourne heeft eindelijk zijn debuut Illumination uitgebracht. De Australiërs met de heer Benjamin Plant op kop verdiepten zich met graagte in de discomuziek om ze u op een modern electropopblaadje te presenteren. Illumination staat dan ook vol met hoogst dansbare dancefloor killers. Neem nu het fantastisch funky I Look To You, ideaal voor uw nazomerfeestje.
Sometimes doet wat aan Daft Punk denken dankzij de gelijkaardige typische electro beats. Maar dé discobom is zeker en vast Moon Theory, een geniaal nummer met zalige electro en super Sam Sparro-achtige vocals.
Echoplex stijgt nog verder naar de electrohemel, geen Daft Punk deze keer maar een vergelijking met The Golden Filter is hier wel degelijk van toepassing.
Grand Illusion trekt dan weer de Franse schuif open. Miami Horror zou goed in het Valerie (Anoraak, Maethelvin, Minitel Rose, College) consortium passen.
Illumination is dé experimentele discoplaat van de zomer!
Bij deze cd hoort overigens ook een remix cd met bijdrages van geweldige namen als Baby Monster, Fred Falke en Yacht.

Tracklist:

1. Infinite Canyons
2. I Look to You
3. Holidays
4. Summersun
5. Sometimes
6. Moon Theory
7. Echoplex
8. Imagination (I Want You To Know)
9. Grand Illusion
10. Soft Light
11. Illumination
12. Ultraviolet

Remix CD:

1 Moon Theory (Punks Jump Up Remix) 4:53
2 Make You Mine (Fred Falke Remix) 7:14
3 Sometimes (Gloves Extended Mix) 6:56
4 Don%27t Be On With Her (Treasure Fingers Remix) 5:01
5 Moon Theory (Yacht Remix) 5:03
6 Sometimes (Shazam Remix) 6:52
7 Moon Theory (Sam La More Remix) 6:18
8 Sometimes (Hook N Sling Remix) 6:26
9 Make You Mine (Death Metal Scene Remix) 5:10
10 Moon Theory (Baby Monster Remix) 4:25






4. Philip Glass - Itaipú and Three Songs for Chorus a Capella



De legendarische Amerikaanse componist Philip Glass heeft zijn magistrale meesterwerk Itaipú heruitgegeven. Philip Glass leeft nog steeds maar zal over enkele decennia zonder meer gezien worden als een der belangrijkste componisten van de 20ste eeuw. Die status heeft hij eigenlijk al lang verworven. Zijn Itaipú is een vierdelig werk voor symfonisch orkest en koor. Het is gebaseerd op de gigantische Itaipú-dam op de Paraná rivier op de grens tussen Brazilië en Paraguay. Tevens de grootste hydro-elektrische dam ter wereld. Dit gevaarte vroeg dan ook om een epische compositie. De tekst is overigens geschreven in Guarani, een Paraguayaanse indianentaal. Het geheel doet een beetje denken aan de Carmina Burana van Carl Orff, ook al door het feit dat het guarani uit de monden van de koorleden op Latijn lijkt. Of associeer ik koormuziek gewoon automatisch met Latijn?
Hoe dan ook Itaipú, dat oorspronkelijk uitkwam in 1989, is een zéér indrukwekkend werkstuk met als hoogtepunt het tweede deel van The Lake.
Naast Itaipú bevat de nieuwe release ook drie andere werken voor koor. Het Engelse There Are Some Men, dat doet denken aan een middeleeuws drinklied maar de tekst is van de hand van niemand minder dan Leonard Cohen. De tekst van de twee Franse koorliederen zijn gedichten van respectievelijk Raymond Lévesque en Octavio Paz.
Deze drie liederen zijn bovendien de enige a capella werken van de componist.

Tracklist:

1. Itaipú: 1 Mato Grasso
2. Itaipú: 2 The Lake
3. Itaipú: 3 The Dam
4. Itaipú: 4 To the Sea
5. There Are Some Men
6. Quand les Hommes Vivront d'Amour
7. Pierre de Soleil



5. Klaxons - Surfing The Void


Als laatste zou ik u graag het nieuwe album van Klaxons aanprijzen. U kent deze Engelse groep ongetwijfeld al langer. En terecht. Vorig jaar speelden ze nog de hele marquee plat op Pukkelpop, een ongelofelijk goed optreden!
Surfing The Void is de opvolger van het legendarische 2007 debuut Myths Of The Near Future dat hun onmiddellijke doorbraak in het indiemilieu veroorzaakte.
De nieuwe plaat begint al meteen met het stekste nummer: Echoes. Psychedelisch als altijd rocken de heren u omver. Ook de andere nummers zijn van een hoge kwaliteit. Klaxons is niet echt van stijl veranderd in hun nieuwe album maar ze klinken nog steeds zeer origineel. Zulk een geluid hoort u nergens anders.
Ook deze keer ligt het tempo vrij hoog dit maakt er ook nu weer een vrij dansbaar album van, wat zeker niet normaal is voor indie rock. Hun volgende optreden wordt dus gegarandeerd weer een feest vanjewelste.

1. "Echoes"
2. "The Same Space"
3. "Surfing the Void"
4. "Valley of the Calm Trees"
5. "Venusia"
6. "Extra Astronomical"
7. "Twin Flames"
8. "Flashover"
9. "Future Memories"
10."Cypherspeed"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten