maandag 16 augustus 2010

Starflyer 59 - The Changing Of The Guard


Ze zijn als sinds 1993 bezig, en The Changing Of The Guard is alreeds hun twaalfde album. Maar van Starflyer 59 had ik tot mijn schaamte nog nooit gehoord. Tot vorige week! Hun voorvermelde album werd op 10 augustus gereleased.

The Changing Of The Guard is een indie rock album zonder meer, maar wel met een enorme americana-invloed.
Nick Cave en Mark Lanegan zijn nooit ver weg en dat is niet in het minst te danken aan de fantastische stem van de heer Jason Martin, tevens stichter, producer en tekstschrijver van de band. Starflyer 50 draait met andere woorden volledig rond dit baardige individu.

Maar goed, het album zelf dan. In de intro Fun Is Fun verwelkomt zijn zwaar gebrom u alvast hartelijk. Een eerste hoogtepunt volgt al snel met Trucker's Son. Waarlijk bloedmooi akoestisch en elektrisch gitaarwerk.
Ook The Morning Rises/Frightened Eyes is van een buitenwereldse schoonheid. Net zoals de rest van het album wordt dit nummer niet bepaald gekenmerkt door een stevig tempo. De relatieve traagheid van de tracks passen echter perfect bij Martin's stem.

I Had A Song For The Ages is nu niet meteen de song van de eeuw, maar het is zeker niet slecht. Van een hoger niveau is Coconut Trees, het heeft iets weg van een zwaardere versie van Stornoway of Local Natives.
Cry Me A River verlaat americana voor wat meer rock, niet helemaal mijn ding, maar best te pruimen, een zwakke Admiral Freebee op zijn ruigst.
Starflyer 59 bewaart het beste voor het laatste. Lose My Mind is een absolute topsong. Kwijl! Nee, serieus even, het is liefde op het eerste gezicht.

Tracklist:

1. Fun is Fun
2. Shane
3. Time Machine
4. Truckers Son
5. The Morning Rise / Frightening Eyes
6. I Had a Song for the Ages
7. Coconut Trees
8. Cry Me a River
9. Kick the Can
10. Lose My Mind


Geen opmerkingen:

Een reactie posten