donderdag 12 augustus 2010

Frank (Just Frank) - The Brutal Wave


In de bermudiaanse driehoek Parijs-Londen-Brooklyn verblijven de collectieve individuen onder de naam Frank (Just Frank). Officieel heeft de band zijn maatschappelijke hoofdzetel in Parijs, maar de twee hoofdleden schoolden zich beiden in Londen. Bovendien bevinden zij zich in de Brooklyn scene bij het locale label WIERD Records.
Toch blijkt Frankrijk de grootste invloed op hun fenomenale debuutalbum The Brutal Wave te hebben. De titel zegt het trouwens al zelf, het gaat over een wave band. U weet het of u weet het niet maar wave is een vage en erg ruime term. In dit geval blijkt Frank (Just Frank) terug te grijpen naar het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig. In het urbane Frankrijk ontwikkelde zich een ietwat duistere beweging genaamd Cold Wave. Deze stijl kenmerkt zich door atmosferische melodieën à la shoegaze, een vooraanstaande rol voor de bass en minimale synths. Verder haalt F(JF) zijn inspiratie bij het nog zwaardere black wave. U hoort het al, een vrolijk album is dit niet. Een uitstekend album is het daarentegen wel.
Ze doen me wat denken aan The Cure's A Forest, The Smiths of zelfs Joy Vision en een hoop oude shoegaze bandjes.


De zanger is gezegend met een perfecte shoegaze-stem en gebruikt die tot mijn grote vreugde zowel in het Engels als in het Frans, vooral dat laatste klinkt heerlijk. Luister eens naar Jalousie of het levendige Le Son Du Trottoir en u weet wat ik bedoel.
Dit is duidelijk een retro-band, het klinkt 70-80's en absoluut niet 2010, en toch noemt men hen vernieuwend, want in hun sound sluipen ook elementen van de indie rock van Brooklyn, en bovendien worden ze betiteld als de uitvinders van de Modern Cold Wave of beter la Vague Froide Moderne.
Hoewel ik een kind van de jaren negentig ben voel zelfs ik de nostalgische waarde van deze band. En zo hoor ik het graag.

Tracklist:

1. Beneath
2. Mr. Itagaki [Clip]
3. Die in Bed
4. Crisis
5. Jalousie [Clip]
6. Le Son du Trottoir [Clip]
7. Séraphine
8. Coeur Hanté [Clip]
9. The Closet Song [Clip]
10. Ride of a Lifetime*
11. Collapse*




Geen opmerkingen:

Een reactie posten