dinsdag 31 augustus 2010

Bedroom Eyes - The Long Wait Champion


Als ik deze week één noemenswaardig album aan u moet voorstellen dan is het wel The Long Wait Champion van Bedroom Eyes.
Bedroom Eyes is voornamelijk het project van één man, de heer Jonas Jonasson. Hij creëert muziek zoals alleen Zweden dat kunnen, adembenemend mooi.

The Long Wait Champion is het debuut van de jonge Scandinaviër. Eerder releasete hij al twee gratis te downloaden EP's, die een kleine internethype en lovende commentaar van Rolling Stone en Der Spiegel opleverde.
Het album werd opgenomen in de Ocean Sound Recordings studio op Giske, een klein eiland voor de kust van Noorwegen. Omringd door de Atlantische Oceaan en de prachtige natuur op het minuscule maar bergachtige eilandje broedde heer Jonasson samen producer met Herman Söderström (The Hives, The Cardigans,...) zijn Fabergé-ei zorgvuldig uit.

Van in het begin wordt u overstelpt door uitzonderlijke Barok-pop. Jonasson laat in (Here's One For You) Underdog zijn zachte stem door trompetten, strijkers, gitaren, drums en back in vocals begeleiden. Zijn stem doet me overigens sterk aan The Twilight Sad denken, zijn Zweedse accent klinkt dan ook verrassend Schots! Maar vrees niet, het klinkt noch belachelijk, noch te scherp.
Hand-In-Hand Grenade doet u in het zomerse Zweden wanen, of alleszins mij toch. Het lied steekt zo ontzettend goed in elkaar, u kan het dus maar beter zo laten zitten. Ik heb eigenlijk twee woorden voor u: Arcade Fire.

U merkt het, ik ben weer eens verliefd op een plaat. Een pure en onschuldige liefde, en dat is waar alles om draait bij deze artiest. U moet al uiterst verzuurd zijn om niet vrolijk of ontroerd te worden van de dromerige pracht. Manifesto Of A Midair Alliance wordt gedreven door een levendige gitaar, de uitstekende afwisseling tussen iets langzamere en wat snellere nummers op het gehele album valt me dan ook op.
Sincerely (Formeley) Yours is uiteraard niet zo een vrolijke song, de typische lyrics over vergane liefde (but Time will heal all wounds) gaan gepaard met een uitstekende cello en banjo. U luistert dit nummer beter niet na een relatiebreuk, of juist wel...
Zoals het een goede gospel betaamt is het voornaamste geluid op The Traveler's Hi-Fi Gospel dat van een orgel. Wat zei ik u? Arcade Fire!
Het is zonder twijfel een van de sterkmakers van het hele werkstuk, het krijgt dan ook bijna 7 minuten om zich ten volle te ontplooien en u helemaal in te pakken.


Motorcycle Daydream is Bedroom Eyes' eerste single (sinds maart 2010). Het gaat er verrassend melodieus en vivace aan toe. Een beetje zoals Stornoway en The Drums! Ik zie deze Zweed dan ook moeiteloos in hun voetsporen treden en ze zelfs voorbijhollen.
"There Are Never Enough I Love You's." Met deze quote van de Amerikaanse stand-up comedian Lenny Bruce vangt Blueprint for Departure aan. Weer een hemels nummer, ook dankzij de geweldige back in vocals van een zangeres wiens stem geweldig aan -surprise surprise- Régine Chassagne doet denken. Mooi!
De cello en viool spelen een fantastisch liefdesspel met de akoestische gitaar op The Skywriter. In de helft van dit nummer wordt al die liefde bekrachtigd door een epische elektrische gitaar. Het geeft me shoegaze-kriebels.

Jonasson, die een bizarre voorliefde heeft voor witte pakken, brengt met Norwegian Pop een perfecte pop-hommage aan het land waar hij zich minstens even thuis voelt als in Zweden. Dancing Under Influence is dan weer gevaarlijk, maar ook de meest folk-achtige (en zelfs country) song op The Long Wait Champion. Mumford And Sons blaast met zijn hete adem in uw nek. Zeker geen slechte afsluiter, maar toch iets minder "wow" dan de rest.

Bedroom Eyes verslaat met zijn debuut in mijn ogen zelfs Bang Goes The Knighthood van The Divine Comedy. Om -voor de zoveelste keer alweer- Arcade Fire te overtreffen mag hij evenwel nog enkele jaren ervaring opbouwen.

Tracklist:

1. (Here’s One for You) Underdog
2. Hand-In-Hand Grenade
3. Manifesto of a Midair Alliance
4. Sincerely (Formerly) Yours
5. The Traveler’s Hi-Fi Gospel
6. Motorcycle Daydream
7. Blueprint for Departure
8. The Skywriter
9. Norwegian Pop
10. Dancing Under Influence


Geen opmerkingen:

Een reactie posten