vrijdag 29 april 2011

Rainbow Arabia @ Botanique 28/04/2011


Man en vrouw Danny en Tifanny Preston aka Rainbow Arabia uit L.A. bezochtenn gisteren voor de eerste keer Brussel. In navolging van hun fantastische debuutalbum Boys And Diamonds van eerder is het duo immers druk aan het touren.

Tot mijn grote verbazing blijkt de populariteit van Rainbow Arabia in ons land - ondanks de hoge kwaliteit van de muziek en de redelijke aandacht die ze van de gespecialiseerde internationale muziekpers krijgt - toch niet zo hoog. Het optreden vond plaats in de Witloofbar van de Botanique, de kleinste zaal van het concertcomplex. Het zaaltje bevindt zich trouwens in de kelders waar volgens de overlevering Frans Breziers in de tweede helft van de 19de eeuw het witloof heeft ontdekt. Maar goed, deze kelderruimte geraakte niet uitverkocht, maar toch heerste er een zekere gezellige sfeer waardoor het meer op een hippe club dan op een optreden leek. Natuurlijk is dit ook te danken aan het feit dat Rainbow Arabia een groot deel van het publiek deftig aan het dansen kreeg.


De set begon met Boys And Diamonds, Tifanny keek ons uiterst bizar aan met een blik die doodsangst uitstraalde, maar al snel leek ze op haar gemak dankzij het enthousiaste applaus en liet ze zich werkelijk helemaal gaan, inclusief het zichzelf op de grond smijten en dergelijke fratsen. Danny deed intussen zijn werk achter zijn synthesizer, af en toe afgewisseld door kleinere percussie-instrumenten, terwijl Tifanny zich bezig hield met haar elektrische gitaar en een cylofoon. Een echte drummer is misschien wel een goed idee voor de toekomst, in plaats van de onnatuurlijke samples.

We kregen vooral nummers uit het gloednieuwe album te horen, en zo goed als niets (tenzij ik iets over het hoofd zag) uit hun oudere Kabukimono EP. Zoals ik al zei werd er vrij hevig gedanst, ook door een groepje 50 plussers dat zich een plaatsje op de eerste rij had weten te bemachtigen. Tussen de nummers sprak Tifanny ons toe in een werkelijk onverstaanbaar maar hilarisch Amerikaans gebrabbel, het enige wat ik ervan begreep was "thank you"...


De hoogtepunten waren het The Knife-achtige Blind en het wondermooie Mechinical, onmiddelijk gevolgd door This Life Is Practice. Ondertussen waren we ook al getrakteerd op een instrumentale jam waarbij Tifanny liet zien dat ze haar gitaar zeer goed te baas kon. De set werd afgesloten door de geweldige single Without You. Een uitgebreid bisnummer bestond ten slotte uit een rare maar leuke jam die eerst erg leek op een electro-meesterwerk van Jean-Michel Jarre en zich vervolgens ontplooide tot een feestelijk dancenummer waarbij Tiffany hetzij in het Engels, hetzij in een verzonnen taal (niemand zal het ooit weten) als een Arabische vrouw begon te kelen. Behoorlijk bizar, maar tof!

Rainbow Arabia bracht een goede, professionele show. Toch was het duidelijk dat deze band nog heel wat kan groeien. De volgende keer zou de Botanique hen beter een groter podium en een voorprogramma gunnen, pas dan zal het duo helemaal tot zijn recht komen, al had dit semi-club-concept ook wel iets gezelligs.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten