dinsdag 5 april 2011

Glasvegas - EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\


Net zoals bij Fleet Foxes, is het ook bij Glasvegas geleden van 2008 dat ze hun veelbekroonde debuutalbum uitbrachten. Maar in hun geval had dat debuut eveneens vrij lang op zich laten wachten. De groep die vorig jaar met succes Pukkelpop bezocht, kent u vast van haar geweldige hitjes Geraldine en Daddy's gone. Ondertussen speelde Glasvegas een prominente rol in de Schotse rock'n roll scene, en met het nieuwe album EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\, dat gisteren gereleaset werd via het gigantische Columbia Records (véél te veel goede artiesten om op te noemen), heeft de band een erg mooie toekomst voor de boeg.


Het album begint met erg Jean-Michel Jarre-achtige ouverture (Pain Pain, Never Again), om vervolgens in de vertrouwde semi-shoegaze gitarenmuur los te barsten. Het veel geprezen Schotse accent van frontman van James Allen doet zijn werk weer uitstekend. Net zoals het eponieme debuut zit EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\ vol bombastische en zeer dramatische melodieën. Toch slaagt Glasvegas er wonder boven wonder in om deze emotionele golf niet over the top te doen slaan. Er zijn bijzonder weinig groepen die met zoiets wegkomen, maar bij Glasvegas werkt het gewoon.

Opmerkelijk zijn de tracks Stronger Than Dirt en I Feel Wrong over homoseksualiteit, aan de ene kant omdat Allen er zich probeert voor te stellen dat hij homoseksueel is:

They say we're sordid 'cause the way we walk and talk and flirt
They say we're dirty
I'm stronger than dirt


Aan de andere kant wordt Stronger Than Dirt als ((Homosexuality Pt. 2)) bestempeld terwijl pt. 1 later komt... "Sence,... it doesn't make any". Het zijn wel bijzonder mooie tracks.


De Stadion-shoegaze van Glasvegas kan mij erg bekoren, geweldige songs als Dream Dream Dreaming of Shine Like Stars zijn lovenswaardige pogingen om u mee te voeren naar een of andere niet al te macabere droomwereld. Euphoria Take My Hand kent u misschien al van de eerder uitgebrachte 7", het heeft hetzelfde hit-potentieel (op een goede manier) als Geraldine dankzij het opzwepende slagwerk en de erg (nog meer als op de rest van het album) emotionele vocals. Een minpunt is misschien het feit dat al die bombast de Schotse rauwheid - dat ook zo geweldig klinkt bij The Twilight Sad - wat neutraliseert. Net zoals de ouverture is afsluiter Change traag en lekker bizar. Allen laat aan zijn moeder weten dat hij niet kan veranderen, waarna de zalige Schotse stem van zijn moeder hem verteld dat hij niet bang hoeft te zijn, en dat het nooit te laat is om te veranderen... "You don't have to change for me, change for you".


EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\ krijgt in elk geval vooral erg positieve kritieken van Clash (9/10), BIYL (9/10), The Telegraph (4/5) en NME (9/10), en iets gematigder positieve reviews van BBC, Drowned In Sound (7/10) en The Guardian (3/5).

Van mij krijgt ze vast en zeker een dikke 8,5/10, en mag ze zich met de nieuwe Fleet Foxes meten om het album van de week te worden.

Glasvegas speelt op vrijdag 13 mei in de AB.

Tracklist:

1. Pain Pain Never Again
2. The World Is Yours
3. You
4. Shine Like Stars
5. Whatever Hurts You Through The Night
6. Stronger Than Dirt (Homosexuality Pt.2)
7. Dream Dream Dreaming
8. I Feel Wrong (Homosexuality Pt.1)
9. Euphoria, Take My Hand
10. Lots Sometimes
11. Change



Dream Dream Dreaming:


Change:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten