woensdag 20 april 2011

Gang Gang Dance - Eye Contact


Gang Gang Dance is al jaren een experimentele parel van New York. Zangeres Liz Bougatsos en haar bandleden (Brian Degraw, Tim Dewit, Josh Diamond en Jesse Lee) brengen op 10 mei hun vijfde album genaamd Eye Contact uit via The Social Registry (US) en 4AD (UK).

De band behoort zowat tot het spectrum van Animal Collective, maar heeft absoluut een unieke sound die niemand waar ook ter wereld hen nadoet. Ze combineren Afrikaanse melodieën en Arabische synths met Europese en Amerikaanse electro en dance. Boven alles zorgt de bijzondere stem van Bougatsos voor een experimenteel spektakel. Je zou haar vocals het best kunnen omschrijven als een mix van Kate Bush en Yuki Chikudate (Asobi Seksu).


Het gigantische openingsnummer Glass Jar begint uiterst langzaam met een mysterieuze ambient opgebouwde intro. Na een zevental minuten komt de song eindelijk op gang met een zuiderse beat en psychedelische synths. Die synths worden naar een hoger niveau getild in het prachtige Adult Goth. Chinese High lijkt wel op een gedrogeerde en gepimpte versie van afgrijselijke Chinese vrolijke popmuziek. Geef mij maar het opwindede Mindkilla, met een uitbundige afro-tribal melodie en een zware beat. Download dit topnummer gratis via de officiële site van de band.

Het album wordt aan elkaar gelijmd door de bizarre intermezzo's , ∞ ∞ en ∞ ∞ ∞. Vlak voor het laatste intermezzo bevindt zich het trage doch mooie Sacer, een nummer dat me op een gekke manier enigszins aan Bryan Ferry's Olympia album doet denken. Thru and Thru sluit Eye Contact ten slotte uitstekend af met zware synths en druk getrommel. Vooral de Arabische blaasinstrumentgeluiden op het einde leveren echt de perfecte finishing touch.

Gang Gang Dance zou Gang Gang Dance niet zijn als Eye Candy geen vreemd en buitenwerelds album zou zijn. Het is vreemd genoeg om ervan te houden!

Tracklist:

1. Glass Jar
2. 8
3. Adult Goth
4. Chinese High
5. MindKilla
6. 8 8
7. Romance Layers
8. Sacer
9. 8 8 8
10. Thru and Thru


Gang Gang Dance, Thru and Thru

Geen opmerkingen:

Een reactie posten