maandag 11 april 2011

The Friend - Athletic Girls


Finland is de teelbal van Zweden, geografisch gezien dan (ha!). Maar ook muzikaal (maar zeker niet qua klassieke muziek!*) loopt Finland vaak het indie koninkrijk achterna. Dat neemt niet weg dat af en toe erg talentvolle bands uit de meest Noord-Oostelijke lidstaat van de EU komen. Denk maar aan het overgeweldige I Was A Teenage Satan Worshipper.

Zo ook, komt de indie rock band The Friend uit Turku op het voorplan, hun debuutplaat Athletic Girls kwam in februari uit via het Finse label Drink Tonight Records. The Friends' sound wordt gekenmerkt door melodieuze, vrolijke en vrij poppy rock, die lijkt op een samenvoeging van de Belgische bands The Galacticos en Customs. Het opvallendste element is zonder twijfel de vrij nasale en alleszins speciale stem van frontman Anders Vuorimaa. Ik ben er zeker van dat niet iedereen zijn stem zal kunnen smaken, maar naar mijn mening is het een extra troef. Naast Vuorimaa bestaat de groep uit Antti Siniranta (drums), Mikko M. Koskinen (gitaar) en Jaakko Kaján (basgitaar).


Atlethic Girls is een aanstekelijk album, vol wervelende pop rock. Het tempo ligt meestal vrij hoog waardoor de plaat best dansbaar is, maar bijvoorbeeld Kayak is dan weer wel een vrij traag en golvend nummer. De nieuwe single New Berlin Wall (zie onder voor gratis download via Soundcloud) is meteen ook het hoogtepunt van het album met een mooie melodie en krachtige vocals. Daarnaast vallen ook Streets Call, het melodieuze Loving Reactor On The Moon en het hevige This Hour op.

The Friend laat met Athletic Girls zien wat ze in hun mars hebben, toch is het duidelijk dat er nog heel wat voor verbetering vatbaar is. Ik weet niet juist waarom, maar ik zou het leuk vinden als ze sommige songs in het Fins zouden zingen. Ik weet dat Fins niet verwant is met Zweeds, maar het werkte voor de Zweedse supergroep Kent, en misschien zou het een soortgelijk effect hebben voor The Friend.

Tracklist:

01. Yo-Yo Innuendo (3:14)
02. Streets Call (4:07)
03. New Berlin Wall (3:41)
04. Back to Quitting (3:25)
05. This Hour (3:33)
06. Kayak (5:13)
07. Even on Saturday (2:59)
08. Over the Top (3:26)
09. Rub it in/out (5:20)
10. Loving Reactor on the Moon (5:10)



* Denk aan Jean Sibelius en Einojuhani Rautavaara.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten