woensdag 27 april 2011

Arsenal - Lokemo


Arsenal is al jaren een van de populairste bands van België, zowel in binnen- als buitenland. Zelfs Kanye West is een fan! Maar daarenboven zijn ze die populariteit uiteraard ook meer dan waard. Arsenal leverde immers zonder twijfel extreem mooie Belgische muziek waar weinig andere inlandse artiesten tegenop kunnen.

Erg 'Belgisch' klonk Arsenal wel nooit, het duo Hendrik Willemyns en John Roan, liet zich bij de drie eerste cd's vaak beïnvloeden door Braziliaanse en andere zuiderse muziek, waardoor Arsenal meteen ook een grote fanbasis in het Portugese cultuurgebied kreeg. Met hun vierde LP genaamd Lokemo, horen we een heel andere Arsenal, het Portugees is verdwenen, maar het 'feest' is wel gebleven.


De naam Lokemo komt van het Bretoense dorpje Locquémeau, waar de band in alle afzondering en rust het album heeft kunnen opnemen. Met een grote vrijheid slaagde het duo er in om wederom een uiterst indrukwekkende plaat af te leveren. Zoals ik al zei is het latino-achtige wat verdwenen, maar dat wil niet zeggen dat Lokemo slechts uit doodgewone popmuziek bestaat. In tegendeel, het is misschien zelfs experimenteler en ecclectischer dan ooit tevoren. Zonder de rode draad te verliezen switch Arsenal van rock naar electro, dance, pop en andere stijlen waar ik zelfs geen naam voor kan verzinnen.

Lokemo doet me wat aan Groove Armada denken. Net als dit Britse superduo zorgen ze zelf voor geweldige muziek en maken ze gebruik van enorm getallenteerde gastzangers zoals Shawn Smith op de fantastische single Melvin, of Mélanie Pain van Nouvelle Vague op het rustige Fear Of Heights. Daarnaast werkten Johnny Whitney (Blood Brothers, Jaguar Love), Mike Ladd, Ken Andrews (Failure), en de uiterst bizarre semi-gothic-electro act Depotax uit eigen land mee aan het album.


Ik vraag me vooral af wie juist die goddelijke zangeres is die haar machtige vocalen zo mooi tentoonspreidt op opener Lokemo, topsong High Venus en Glitter & Gold. Ik zie nergens haar naam vermeld (tenzij dit Shawn Smith is die zijn stem spectaculair kan veranderen),...toch is ze voor mij dé ster van het album. Vooral High Venus vind ik hét hoogtepunt van Lokemo.

Andere fraaie nummers op Arsenal's nieuwe worp zijn One Day At a Time - dat toch nog wat doet terugdenken aan Lotuk (het vorige album), het opgewekte en van lekker veel elektronica voorziene Satellites en de meesterlijke afsluiter Sunn Drums, waarin ik het bizarre maar geslaagde werk van Depotax meen te herkennen.

Lokemo is een uitstekend album, dat zeker niet afdoet aan de reputatie van de band. Ergens is het misschien wel iets minder toegankelijk dan bijvoorbeeld Lotuk. Maar dat zal Hendrik en John hoogstwaarschijnlijk absoluut niets kunnen schelen, en maar goed ook.

Tracklist:

01 Montaña Rusa
02 Lokemo
03 One Day at a Time
04 Pacific
05 I 330
06 Satellites
07 Fear of Heights
08 High Venus
09 Integral
10 Melvin
11 Natolin
12 Glitter & Gold
13 Sunn Drumms

lokemo by arsenalmusic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten