donderdag 17 maart 2011

The Pains Of Being Pure At Heart - Belong


Belong is zonder twijfel een van de meest geanticipeerde albums van deze maand, en misschien zelfs van 2011. Na The Pains Of Being Pure At Heart's zeer succevolle self-titled debuut uit 2009 werd het New Yorkse viertal terecht één van de meest invloedrijkste indiebands van de VS. Met deze tweede plaat wordt uiteraard beslist of ze ons vertrouwen na hun veelbelovende start waard waren of niet.

Ondertussen kan u het hele album al sinds 10 maart gratis streamen via Souncloud op hun website, de officiële release is gepland voor 29 maart bij Slumberland Records, in België waarshijnlijk via PIAS. Zelf zit ik al sinds eind 2010 mee te neuriën met de fantastische eerste single Heart In Your Heartbreak, een nummer dat ondanks haar late release toch op de 57ste stek van mijn top 150 songs wist te belanden.

TPOBPAH trekt de lijn van haar eerste album op Belong netjes door. Ze blijven balanceren op de dunne lijn tussen softe shoegaze en levendige dream pop. Toch is er ook wat veranderd, zo krijgen de gitaren wat meer speelruimte zodat de balans af en toe toch wat naar shoegaze overhelt, iets wat ik enkel kan aanmoedigen. Noem het gerust Beach House met wat extra 'schwung', zo komen songs als Anne With E wel erg dicht in de buurt van Teen Dream. Verder worden de prachtige dreamy vocals van Kip Berman en Peggy Wang meesterlijk gedragen door het sublieme gitaarwerk, en als zowel de vocals als de gitaren goed zitten kan je nog bitter weinig verkeerd doen.


Om de een of andere reden vergelijkt iedereen TPOBPAH plots met The Smashing Pumpkins, waarschijnlijk voornamelijk omdat ze Belong door Flood (a.k.a. Mark Ellis, producer van Nick Cave, U2, The Smashing Pumpkins, PJ Harvey, Depeche Mode, Sigur Rós, The Killers,...) lieten producen. Die ballon gaat toch niet helemaal op. TPOBPAH staat voor romanticisme en kwetsbaarheid maar ook voor hoop en 'Lebensfreude'. Zij verwoorden die emoties met pure en eerlijke indiemuziek. Bovendien wilden ze met Belong iets zeer instinctief en direct maken. Zoveel elementen die ik nergens bij The Smashing Pumpkins terugvind...

Maar desalniettemin een groot applaus voor het werk van Flood, het mocht waarschijnlijk wel wat kosten, maar het was de investering duidelijk waard. Bovendien zorgt Flood's invloed zeker niet voor een vercommercialisering van de sound. Het album werd bovendien gemixt door Alan Moulder, eveneens een ervaren Engelse producer (Depeche Mode, My Bloody Valentine, Interpol, Yeah Yeah Yeah's).


Naast Heart In Your Heartbreak zou ik vooral My Terrible Friend als hoogtepunt willen aanprijzen: lekker up tempo en ondersteund door heerlijke keyboardtunes. Ook Body werd voorzien van enkele mooie synths en als ik me niet vergis een elektronische orgel. Opener en nieuwe single Belong en afsluiter Strange leveren dan weer de aangenaamste shoegaze, al klinkt de titeltrack wel een stuk grootser. In feite is heel het album een pareltje, de echte indieliefhebber zal dat niet kunnen ontkennen, en als hij dat wel doet, dan is hij hierbij ontmaskerd.

Belong is een goede opvolger voor het debuut, TPOBPAH was ons vertrouwen meer dan waard, dat verdient best een 'hoera!' of drie.

Tracklist:

01. Belong
02. Heaven’s Gonna Happen Now
03. Heart in Your Heartbreak
04. The Body
05. Anne With an E
06. Even in Dreams
07. My Terrible Friend
08. Girl of 1,000 Dreams
09. Too Tough
10. Strange

The Pains of Being Pure At Heart - Belong by Slumberland Records

The Pains Of Being Pure At Heart - My Terrible Friend by Vicente P. EDPMC
The Pains of Being Pure At Heart - Heart In Your Heartbreak by Slumberland Records

Geen opmerkingen:

Een reactie posten