zondag 6 maart 2011

Dam Mantle - Movement


De jonge Schotse producer Dam Mantle (echte naam: Tom Marshall) bracht onlangs zijn debuutalbum First Wave uit. Zijn hippe sound -hij komt uit Glasgow, dus hij is per definitie hip- kan u het best vergelijken met Gold Panda, maar dan minder Aziatisch en eigenlijk nog raarder. Experimentele elektronica dus.

Maar goed in feite ben ik enkel geïnteresseerd in de laatste song van First Wave, Movement genaamd. Als u ze beluistert weet u meteen waarom. Dam Mantle nam voor deze track klassieke muziek, of in ieder geval orkestrale muziek (de meeste blogs hebben het over filmmuziek, maar niemand weet wat het nu juist is), en vormde het om tot een bizar meesterwerk van synths, elektronische beats en ingewikkelde tunes.


Ikzelf meen de melodie van Bedřich Smetana's Vyšehrad, uit Ma Vlast (Mijn Vaderland) te herkennen, het magnum opus van de Tsjechische componist. Maar andere samples komen me dan weer vreemd voor, het is dus niet zeker of Damn Mantle verschillende muziekstukken of slechts eentje heeft gebruikt. Hoe dan ook, hij maakt er iets bijzonder interessant van. Iets waar mijn mond lichtjes van openviel.

Download gratis via RCRD.LBL



Stream First Wave via Soundcloud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten