dinsdag 15 maart 2011

Adventure - Lesser Known


Lesser Known is het het geweldige nieuwe van de inderdaad niet zo bekende Adventure a.k.a. Benny Boeldt uit Baltimore (maar afkomstig uit North Carolina). Zijn sound grijpt duidelijk wat terug naar de 80's, maar trek zijn originaliteit vooral niet te vlug in twijfel. Men hoort immers eveneens een hele boel futuristische en industriële electro en dancemuziek op het album, en verder zelfs een vleugje chill wave en tropical electro.

Deze gekke maar zeer geslaagde combinatie van synth disco en psychedelische elektronica zorgen voor een bijzonder opwindend feestalbum. Adventure behoort inmiddels tot de muzikale elite van Baltimore. Die status dankt hij aan zijn 'signee'-schap bij het locale maar internationaal uiterst befaamde Carpark Records (Beach House, Dan Deacon, Toro Y Moi, Belong, Cloud Nothings,...) en aan zijn vriendschap met de fantastische Dan Deacon, wiens gestoorde tunes vast en zeker een grote invloed heeft gehad bij de creatie van het nieuwe album. Boeldt speelde na zijn debuut uit 2008 trouwens een hele tijd in Dan Deacon's ensemble.


Het is wonderbaarlijk hoe Boeldt aan bijna elke songs op het album een heel andere sfeer kan geven, zonder dat het een onoverzichtelijke warboel wordt, al is dat misschien toch een beetje je de bedoeling (van vrienden van Deacon kan zoiets wel verwachten). Vergelijk de dark industrial nummers Lights Out en Relax The Mind met het vrolijke en tropische Feels Like Heaven of het instrumentale Open Door en u weet wat ik bedoel.

Daarnaast wordt Adventure ook soms vergeleken met M83, de Franse grootsmeester van de elektronische shoegaze. Dat geldt zeker niet voor alle nummers, maar die vergelijking valt zeker niet zomaar uit de lucht. Electric Eel heeft er wel wat van weg, al komt het net zo goed in de buurt van Fischerspooner. Mijn persoonlijke voorkeur gaat alvast uit naar het uitstekende popnummer Rio. Alles aan deze song zit ongelofelijk goed, de maten en verhoudingen kloppen..., dit is waarlijk dé perfecte popsong!


Lesser Known is een zonder meer een album dat Baltimore nog meer doet uitblinken in de indiewereld. U weet het misschien nog niet, maar na Brooklyn (NYC) is de hoofdstad van Maryland goed bezig om de hipste muzikale stad van de States te worden.

Misschien toch nog één bemerking? De vormgeving van cover art past best bij deze plaat, maar de grijze kleur lijkt me erg ongepast voor zo een levendig album. Ach, het zijn maar details...

Tracklist:

1. Open Door 2:55
2. Feels Like Heaven 4:32
3. Smoke And Mirrors 3:00
4. Fool’s Paradise 3:24
5. Rio 5:09
6. Lights Out 2:45
7. Relax The Mind 4:38
8. Another World 5:20
9. Electric Eel 7:03
10. Meadows 3:20

Adventure "Rio" by carparkrecords

Adventure "Feels Like Heaven" by carparkrecords

Geen opmerkingen:

Een reactie posten