dinsdag 1 februari 2011

Cinnamon Chasers - Science


Sinds de zomer van 2009 wordt Cinnamon Chasers nauwlettend in het oog én in het hart gehouden. Met fantastische songs als Jetstreams en Modern World greep het solo-project van Russ Davies moeiteloos mijn aandacht. Vorig jaar werd hij mondiaal nog een pak populairder met de single Luve Deluxe (die in feite ook al in de zomer van 2009 bekend was) en de fantastische bijhorende clip. Deze won overigens de SXSW award voor beste muziekvideo van 2010.

Desalniettemin overtreft het niveau van zijn debuutalbum Science mijn stoutste verwachtingen. Cinnamon Chasers bouwt voort op zijn typische relaxe indie electro-stijl. Daft Punk met wat 'schwung', zo u wil. De plaat bestaat uit negen (naar mijn weten) nooit eerder gereleaste songs, waarvan er geen één de onbeminde titel 'album-opvulsel' verdient. Davies maakt steeds weer van roboteske en koude elektronica een warm liefdeslied.

Als u geen electro-liefhebber bent blijft u toch best weg van al dat moois, de vocals vervullen hooguit een accessoire doch aangename rol, en van aardse instrumenten zoals gitaren is er geen spoor te bekennen.


Bovendien heeft Cinnamon Chasers duidelijk een voorliefde voor down tempo en chill beats (bv. Magic Lover), soms is het iets verfijnder (het begin van Have I Said Something), maar dat laatste is relatief want CC maakt in feite nooit de ruwe en wilde electro die je bijvoorbeeld bij Boys Noize hoort. Have I Said Something is trouwens een zalig zwoel hoogtepunt van Science.

De zachte stem van Davies meandert subtiel tussen de erg speelse elektronica op One Million Balloons, Artic klinkt dan weer statig dankzij haar overvloedige synths. Ook Cuts Like Fire gooit hoge ogen met die synths, maar vooral de zware achtergrond-electro en de sublieme dramatische wending rond de tweede minuut veranderen haar in een topsong. Ten slotte is ook de uitgelaten instrumentale afsluiter Tattoo een van de sterkhouders.

Science is een niet alledaags album van een bijzondere muzikant, dat verdient op zich al een welverdiende hoera! Samen Met MillionYoung's Replicants -maar dan op een geheel andere wijze- is Science zonder twijfel het interessantste en beste electro-album van de laatste maanden.

Tracklist:

1. Rocker
2. Smooth Station
3. Dove
4. Magic Lover
5. Have I Said Something
6. One Million Balloons
7. Arctic
8. Cuts Like Fire
9. Tattoo

Cinnamon Chasers - Science (LP) Released 25th January 2011 on CD & Digital by cinnamonchasers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten