vrijdag 18 februari 2011

Gold Panda en Eleven Tigers @ STUK 17/02


Het Leuvense cultuurhuis STUK begon gisterenavond het nieuwe semester uitstekend met een spetterend openingsfeest. Op de agenda stonden gratis optredens van twee van de hipste electro-artiesten van het moment.

Na enkele gratis versnaperingen in het STUK café (al jaren het coolste café van Leuven) begaf het volk dat zich op tijd had kunnen registreren zich naar de Labo-zaal om van de set van Eleven Tigers te genieten. Gisteren stond deze al samen met Gold Panda in de Kreun te Kortrijk, dat concert was volgens mijn aanwezige bronnen alvast een groot succes geweest.


Eleven Tigers is het project van de jonge Litouwer Jokubas Dargis, net als Gold Panda woont hij momenteel in Londen. Sommigen noemen hem de opvolger van Burial, met zijn aangename mix van IDM en dubstep wist hij alvast in korte tijd een stevige fanbasis bijeen te sprokkelen, zijn veelbelovende debuutalbum Clouds Are Mountains ligt zelfs nog maar enkele maanden in de winkel. Ook op het podium kwam deze electro-grootheid-in-wording erg overtuigend over. Een intelligente set van de zijn eigen kwalitatieve werk werd aaneengereten door waarlijk walgelijk geniale overgangen. Helaas ging het even mis (waarschijnlijk door computerproblemen) toen al zijn materiaal stil viel. Het publiek liet het niet aan hun hart komen en danste bij heraanvang lustig verder. Eleven Tigers speelde een meer dan degelijke set die bij momenten ongelofelijke hoogtepunten wist te bereiken.


De hoofdact van de avond was het Engelse electro-genie Gold Panda, ik zag hem vorig jaar in de Beurschouwburg van Brussel al eens een schitterend voorprogramma spelen voor Caribou. Wegens zijn weirde fascinatie voor Azië mixt hij zeer experimentele electro met indische, Chinese en andere traditionele invloeden. Het knotsgekke resultaat sloeg in 2010 keihard in als een bom in de alternatieve electro-scene waardoor Gold Panda tot een van de beste nieuwkomers beschouwd wordt. Zijn fantastische debuut Lucky Shiner kreeg alvast erg lovende kritiek van Pitchfork (8.3/10) en van mezelf (36ste plaats in top 80 albums van 2010).


Anders dan in Brussel was Gold Panda deze keer niet het sobere voorprogramma, en dat merkte je ook aan zijn set, deze klonk veel professioneler, gladder en uitbundiger dan een jaar geleden. Helaas had hij zijn hilarische wollen panda-mutsje niet bij.
De zaal liep nog een stuk voller dan voorheen, er waren duidelijk een pak mensen die niet enkel voor "een gratis feestje" maar voor Gold Panda zelf gekomen waren. Hij liet het publiek dan ook stevig dansen op zijn crazy tunes, inculsief mezelf en vervolgens lokte hij erg veel enthousiasme uit met speelse songs als het formidabele Snow & Taxis, het stevige Vanilla Minus en uiteraad het verslavende You.
Afsluiten deed de meester met het Indisch-achtige Quitters Raga. Gold Panda is duidelijk een grote muzikant geworden.

Ook Nosedrip, de dj die de muziek voor Eleven Tigers en na Gold Panda verzorgde wist best wel een aangename set te spelen, al kreeg hij een beetje af te rekenen met een tekort aan publiek, waardoor er een gebrek aan ambiance was.

Het is bijna ongelofelijk dat STUK artiesten van zo een kaliber gratis ter beschikking stelt van de Leuvense student en andere liefhebbers. Het cultuurhuis verdient dan ook mijn oprechte dank en een groot applaus voor dit fantastische evenement. Ze toonde dat er in Leuven ook nog goede muziek geapprecieerd wordt, iets wat men na een bezoek aan de fakbars (de café's van de studentenkringen) of de meeste café's op de Grote Markt absoluut niet zou durven zeggen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten