zondag 13 februari 2011

Young Galaxy - Shapeshifting


Ik heb u gewaarschuwd dat u niet te veel activiteit op deze blog moest verwachten de afgelopen week. Die belofte ben ik mooi nagekomen, al lag dat meer aan het gebrek aan internet dan aan mijn vakantieperikelen.

Desondanks is het mijn plicht om u op het derde album van Young Galaxy te wijzen. De Canadese band, bestaande uit Stephen Ramsay (vocals/guitar), Catherine McCandless (vocals/keyboards) en Stephen Kamp (bass/vocals), stapt af van zijn indie rock imago en brengt ons met Shapeshifting wondermooie en verbluffende experimentele indie popmuziek.

Dat Shapeshifting veelbelovend zou zijn werd al duidelijk met de geweldige en catchy single Peripheral Visionaries. Catherine's verslavende stem en de sublieme vocals van Ramsay worden ondersteund door subtiele electro en psychedelische composities die soms wat aan Twin Shadow doen denken.

Elke song op het album is een ware parel die bovendien ondanks hun non-commercialiteit vrij toegankelijk zijn, de tracks zijn eenvoudigweg zo goed dat zowat iedereen de schoonheid ervan moet erkennen.


De semi-tribale en semi-tropische doch elektronische beats, de weidse synths, het albums zit waarlijk verdomd intelligent in elkaar. In elk geval is het een enorm verschil met Young Galaxy uit 2007 en Ivisible Republic uit 2009. De hoofdschuldige voor deze ommekeer is de Zweedse producer Dan Lissvik uit Gothenborg die de demo's van de band onder handen nam.

Toeval of niet, maar Dan Lissvik's Zweedse electro-invloed ruikt met momenten naar de Godenband The Knife. Luister bijvoorbeeld eens naar Cover Your Tracks, het verband met Pass This On lijkt me vrij duidelijk. Toch kan men Young Galaxy niet zomaar in hetzelfde hokje als The Knife smijten, integendeel, Young Galaxy maakt iets uitzonderlijk unieks. Shapeshifting is zonder meer een briljant album, het duwt zelfs Toro Y Moi's Underneath The Pine of Men's Bodytalk moeiteloos in de schaduw.

Young Galaxy rules the waves.

Tracklist:

01 – Nth
02 – The Angels Are Surely Weeping (featuring Hanna)
03 – Blown Minded
04 – We Have Everything
05 – For Dear Life
06 – Peripheral Visionaries
07 – High And Goodbye
08 – Phantoms
09 – Cover Your Tracks
10 – B.S.E.
11 – Shapeshifting




Peripheral Visionaries


Cover Your Tracks:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten