zaterdag 5 februari 2011

DeVotchKa - 100 Lovers


Ik zeg u 'Balkanmuziek' en u denkt aan de gruwelijk internationale misdaden tegen de goede smaak die zich jaarlijks op het Eurovisiesongfestival voltrekken. Desalniettemin is er tenminste één band die van die de wanstaltige balkanfolklore een prachtig stukje muziek kan maken. Ik geef toe, DeVotchKa doet dat door het beste uit Slavische/balkan-muziek te mengen met de mooie kantjes van de Zuid-Europese en latino ballades en Angel-Saksische folk en rock, waardoor men het geheel amper nog echt balkanesk kan noemen.

De band uit Denver die ooit begon als begeleidingsgroepje voor o.a. Dita Von Teese brak in 2006 internationaal door met de soundtrack van de feel good film Little Miss Sunshine.
Hun vorige album dateert inmiddels van 2008, het werd gevolgd door een uitgebreide tour, inclusief een optreden op Pukkelpop 2009. Ondertussen is hun vijfde album '100 Lovers' klaar om gereleaset te worden op 1 maart 2011.

Na de eerste twee songs is het duidelijk dat de nieuwe plaat het niveau van A Mad And Faithfull Telling moeiteloos evenaart. Het prachtige All The Sand In All The Sea is een hartstochtelijke bom die zelfs doet denken aan Arcade Fire. In The Common Good -nog zo een topsong- geeft zanger Nick Urata het beste van zichzelf, samen de quasi-oosterse violen is deze exotische song een echte parel.


The Man From San Sebastian is muzikaal geïnspireerd door het Franse chanson maar wordt weldegelijk in het Engels gezongen, bizar maar het werkt! Van Frankrijk naar Spanje (of is het Mexico?) met Bad Luck Heels, de band laat de latino-trompetten knallen, de castagnettes klapperen en de akoestische gitaren euh...tokkelen? Fiesta! Ook Contrabanda klinkt erg zuiders.
100 Lovers wordt afgesloten door het instrumentale Sunshine, een verwijzing naar de film? Of gewoon een mooie track? Ik hoef u hopelijk niet meer te vertellen hoe uitzonderlijk multi-instrumentalistisch Utara en de overige bandleden (Tom Hagerman, Jeanie Schroder en Shawn King) zijn.

Het is Urata's diepe wens om niet in een of ander genre vastgepind te worden, en daar slaagt DeVotchKa met verve in door uit enorm verschillende stijlen zelf iets unieks te scheppen. 100 Lovers is een exotisch, romantisch en goed album, met andere woorden alles waar DeVotchKa voor staat.

Tracklist:

01. The Alley (5:04)
02. All the Sand in all the Sea (4:50)
03. One Hundered other Lovers (4:11)
04. The Common Good (4:26)
05. Interlude 1 (0:40)
06. The Man from San Sebastian (3:45)
07. Exhaustible (3:30)
08. Interlude 2 (0:24)
09. Bad Luck Heels (4:15)
10. Ruthless (4:48)
11. Contrabanda (3:55)
12. Sunshine (4:55)



All The Sand In All The Sea


Contrabanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten