dinsdag 25 oktober 2011

Xeno & Oaklander - Sets & Lights


Terwijl Europa al in 1980 bezig was met cold wave, vond dit genre pas in de jaren 2000 vaste grond in New York. Als we de Amerikaanse muziekpers mogen geloven stierf cold wave of 'la vague froide' een snelle dood in de Europese 80's, en zijn we dus vandaag op Canada en de Verenigde Staten aangewezen. Nochtans (en uiteraard) wordt er in Europa nog steeds cold wave gemaakt. Denk maar aan groepen als het Britse Mirrors (debuut Lights & Offerings in 2011)en ook het Duitse MIT (debuut in 2010) had veel van het genre weg.

Als we dan toch naar Amerika kijken neemt het duo Xeno & Oaklander uit Brooklyn een voorname positie in. Hun status wordt sterk bevestigd door het recente album Sets & Lights (uit sinds 11 oktober via Weird Records). Sean McBride uit Maryland en de Noors-Franse Liz Wendelbo brengen uitstekende underground clubmuziek op basis van versleten synthesizers en beangstigend dreamy (in het geval van Wendelblo) en melancholische vocals.

Sets & Lights is duister en dreigend, het klinkt als een zwart-wit foto. Weliswaar eentje van een topfotograaf. Er staan enkele instrumentale tracks (of lange delen van nummers) op het album, maar de vocals, in het bijzonder die van McBride, betekenen een zeer grote meerwaarde. Vooral de titletrack, Years Before, Corrupt, Blue en Open Walls zijn echte toppers. Daarnaast is het instrumentale Italy eveneens erg geslaagd; het lijkt wel een mix van cold wave en italo-disco, het resultaat is soberder dan italo maar toch iets vrolijker dan cold wave.

Deze plaat is een van de leukste ontdekkingen van het najaar en mijn persoonlijke favoriet van deze week. Ook zeer interessant: het duo staat op 7 november in De Kleine Hedonist te Antwerpen, voor meer info zie het facebook-event.

Tracklist:

1. Sets & Lights
2. Years Before
3. Corrupt
4. Blue
5. Autumn's Edge
6. The Staircase
7. Desert Rose
8. Open Walls


Geen opmerkingen:

Een reactie posten