vrijdag 14 oktober 2011

mr. Gnome - Madness In Miniature


Mr. Gnome is een indie rock duo uit Cleveland, Ohio. Cleveland staat bekend als een industriestad met vergane glorie, zeg maar gerust het Charleroi van de Verenigde Staten. Het verleden wees al meermaals uit dat een ten onder gaande industriemetropool een uitstekend broeinest is voor geweldige muziek, kijk maar naar Joy Division, The Smiths, Oasis en vele anderen.

Uit deze inleiding zou u kunnen afleiden dat mr. Gnome fantastische muziek maakt. Als u dit zou doen, dan bent u volledig juist. Het derde en nieuwe album Madness In Miniature is werkelijk episch. Het klinkt soms als QOTSA, maar dan met de geweldige Nicolle Barille als zangeres, vandaar dat een vergelijking met Yeah Yeah Yeahs (eveneens uit Ohio trouwens) snel gemaakt is. Haar stem zelf doet me eerder denken aan Warpaint (en The Jezzabels) , hun muziek is iets ruiger en minder dreamy, maar zeker even gecompliceerd.

Barille maakt met drummer/pianist Sam Meister flink furore op de nieuwe plaat. Ze hanteert haar elektrische gitaar als een echte vent. Maar daarnaast ben ik vooral verbaasd door de enorm hoge kwaliteit van hun nummers, er zit veel variatie in, maar ook een geniaal stukje compositie die van elke song een meesterwerk maakt. Ik moet zelfs toegeven dat ze The Jezabbels overtreffen. Het album steunt zowel op psychedelische rock als indie pop, maar de overgang van het ene naar het andere genre is naadloos.

Madness In Miniature telt wel duidelijk één song die er bovenuit springt: House Of Circles. Het begint op een Warpaint-achtige toon, en groeit dan stillaan uit tot een stevige rock song met scherpe vocals en heerlijke rock gitaren. Verder vallen het canon-gezang in Run For Cover, het opgewekte tempo afgewisseld met het mysterieuze traagheid in het fenomenale Outsiders en het hoge Joanna Newsom-gehalte van Watch The City Sail Away op. Voor het betere rock werk luistert u best naar Ate The Sun, We Sing Electric en Wolf Girls.

Madness In Miniature komt uit op 25 oktober via El Marko Records. Mis het niet!

Tracklist:

1. Ate the Sun (3:16)
2. Awake (0:43)
3. House of Circles (6:16)
4. Run For Cover (1:00)
5. Bit of Tongue (3:27)
6. Fly Me Over (0:54)
7. We Sing Electric (3:56)
8. Winter (4:04)
9. Wolf Girls (4:09)
10. Outsiders (5:11)
11. Watch the City Sail Away (2:35)
12. Capsize (4:23)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten