zondag 30 oktober 2011

Audiocæneat! - Red Sessions

Audiocæneat! is een band uit Dresden. In dat opzicht heeft ze een voordeel, want ik hou enorm van Dresden, zonder twijfel één van Duitsland's en Europa's mooiste steden. Ze werd totaal verwoest in WOII, maar daarna in al haar Saksische grandeur heropgebouwd. Terwijl Frederik de Grote van Pruisen investeerde in zijn verlichte regime en vooral in zijn militaire slagkracht (wat later uiteraard in zijn voordeel speelde), pakte koning Frederik August I van Saksen (als keurvorst Frederik August III genoemd) het helemaal anders aan dan zijn noorderburen. Het Saksische leger stelde niets voor, maar de cultuur kende er een ongeziene groei. Kunst, muziek, architectuur. Dresden was in de 18de eeuw de place to be.

Met zo een erfenis heb ik ook vandaag nog een welwillend oog voor Saksische export-producten, zoals de muziek van Audiocæneat!. Ze noemen zichzelf shoegazers, maar u mag daar gerust de term post-rock bijplakken. Hun rock is best wel hard, maar niet hard genoeg om mij af te schrikken. Een vergelijking met Mogwai dringt zich dan ook op, al is de invloed van The Smashing Pumpkins en Tool ook wel duidelijk hoorbaar.

Red Sessions is het debuut dat het viertal vorige winter zelf uitbracht, wegens de vele zeer positieve reacties en de snelle uitverkoop brengt het Belgische label Frontal Noize het nog eens uit in Europa (sinds 25 oktober). Terecht, want de ingewikkelde gitaarcomposities op deze plaat zijn gewoonweg fantastisch. Vooral het epische Painting the Earth with Night Flares (hier hoor je duidelijk de gelijkenis met The Smashing Pumpkins) is een song die me met verstomming slaat. Ik durf het amper nog een song te noemen, het is een geniale compositie. Ook The Truth Unfolded I en Buh! zijn uitzonderlijke mooie staaltjes post rock, die kunnen concurreren met Mogwai's beste nummers. Eindigen doet Red Sessions met het gigantische Idylla, een erg cinematic uitgewerkte track van zestien minuten.

Red Sessions is ongetwijfeld een van de betere Post rock releases van 2011, dat maakt van Audiocæneat! dé revelatie van het genre.

Tracklist:

1)From the Massives to the Masses
2)Kalypso
3)Painting the Earth with Night Flares
4)The Truth Unfolded I
5)Buh!
6)Idylla

Geen opmerkingen:

Een reactie posten