woensdag 5 oktober 2011

The New Division - Shadows

The New Division verraste begin dit jaar menig criticus met hun fantastische The Rookie EP. Een paar singles later is deze Zuid-Californische band klaar voor hun grote doorbraak: het monumentale debuutalbum Shadows (via Division 87 Records) tart werkelijk alle verbeelding.

Hoewel de band duidelijk geïnspireerd is op Joy Division, New Order en Depeche Mode - en daardoor vaak een retro 80's band wordt genoemd - heeft ze toch een heel unieke en verfrissende sound. The New Vision loopt enigszins mee met de huidige synth pop heropleving, maar doet dat op een opmerkelijk eigen manier. Shadows hoort dan ook tot de allerbeste electro pop(/rock) die ik ooit gehoord heb.

Het meesterwerk dat uit maar liefst veertien songs bestaat is een spannende opeenvolging van neo-new wave, hier en daar wat chill wave en zelfs wat dance-electro. The New Division kan niet alleen buigen op de fantastische vocals van frontman John Kunkel maar ook op het ingenieuze talent van de drie overige bandleden, wat maakt dat het viertal ook zonder lyrics kan uitpakken met erg sterke instrumentale songs als Memento en de title track. Het nummer dat de grootste indruk maakt is het strakke Munich, een song die velen ongetwijfeld aan Editors doet denken (The New Division wordt dan ook vaak als een electro-versie van die laatste gezien).

In feite verdient Shadows een erg uitgebreide review. Het is zonder twijfel het beste album van de week, en een van de interessantste releases van het najaar. Wie The New Division nog lang links laat liggen, loopt achter.

Tracklist:

Opium
Shallow Play
Sense
Shadows
Violent
Soft
Munich
True Lies
LA Noire
Hearts for Sale
Special
Memento
Shadows II
Saturday Night


Munich:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten