vrijdag 7 oktober 2011

Future Islands - On The Water

Future Islands wordt vaak een synth pop band genoemd. Thans vind ik de synths niet overdreven aanwezig op hun nieuwe album On The Water, al zijn ze evenzeer zeker niet afwezig. Amper een jaar na hun fantastische album In Evening Eye (u herinnert zich vast nog wel de geniale single Tin Man) staan Samuel T. Herring en zijn kompanen uit Baltimore er weer helemaal terug: On The Water is uit op 11 oktober via Thrill Jockey.

Uiteraard wordt de melancholische sound van Future Islands nog steeds meesterlijk vorm gegeven door de geniale vocals van Herring. Wat een ongelofelijk indrukwekkende stem. Als de band dan ook nog eens opgezweept wordt met een feestelijke melodie, dan krijgen we een zeer aanstekelijk hoogtepunt als de eerste single Before The Bridge. Maar het kan ook sereen, zoals in Where I Found You of het wondermooie duet The Great Fire, waarin we Jenn Wasner van Wye Oak horen.

Inhoudsloze instrumentale intermezzo's zoals Open mochten gerust achterwege gelaten worden, maar dat neemt niet weg dat On The Water een evenwichtig album is. In het met warme synths overladen Give Us The Wind laat Herring de diep-emotionele kantjes van zijn goddelijke stem horen. Vervolgens verrast de band ons met een lange intro in Close To None, die erg mooi tot bloei komt. Ook bij Balance blijven we op het opgewekte en romantische pad. Maar eindigen doen we terug zwaarmoedig met het bloedmooie Grease. Het lijkt wel een knipoog naar een ballad, zonder evenwel de kwaliteit uit het oog te verliezen.

On The Water overspoelt u als een oceaan vol emoties. Geheel volgens het waterminnende concept van de band.

Tracklist:

On the Water
Before the Bridge
The Great Fire
Open
Where I Found You
Give Us the Wind
Close to None
Balance
Tybee Island
Grease


Geen opmerkingen:

Een reactie posten