woensdag 19 oktober 2011

Marketá Irglová - Anar

Het moet sinds Dvorak, Smetana en Janacek (vergeef me als ik al die vermoeiende accenten achterwege laat) geleden zijn dat een Tsjechische muzikant(e) nog zo naam maakte in de Westerse muziekwereld. Oké, echt bekend is de jonge Marketa Irglova in ons land nog niet echt. Toch won ze op de 80ste Academy Awards (2008) samen met Glen Hansard (met wie ze de band The Swell Season vormde) een Oscar voor beste song in de film Once, een kleine onafhankelijke productie waarin ze zelf een rol speelde. Sindsdien gaat het Irglova - die van Moravië naar New York verhuisde - muzikaal voor de wind. Op 11 oktober verscheen haar eerste solo-album genaamd Anar via Anti Records.

Hoewel de Tsjechische in New York woont, verkoos ze toch The Windy City a.k.a. Chicago om haar plaat op te nemen. U hoort op Anar dan ook sublieme trompetten, trombones en cello verzorgd door uitstekende lokale muzikanten in de Soma Studios. Maar vergis u niet, Anar draait helemaal niet om een grootse orkestratie, in feite is het album gebaseerd op Irglova's eenvoudige maar romantische pianospel en haar zoete, licht melancholische stem. Noem het dus gerust indie piano pop.

'Anar' is Perzisch voor granaatappel, deze vrucht siert dan ook de cover art, maar vraag a.u.b. niet naar de betekenis daarvan. Wat ik u wel kan zeggen, is dat Irglova moeiteloos overtuigd met haar debuut, voor liefhebbers van het zachtere genre is dit een droom. De composities worden gekenmerkt door uitermate subtiele schakeringen en overgangen die versterkt worden door de prachtige piano, de warme koperblazers en vooral de ontroerende cello.

Alle nummers worden in het Engels gezongen, buiten het wondermooie Dokhtar Goochani. U zou wellicht verwachten dat ze dan in het Tsjechisch zou zingen, maar het is Perzisch, een taal die als een mix van Bengaals, Turks en Balkan-talen klinkt. Een ander veelgeprezen hoogtepunt is Crossroads, vooral dankzij de intensiteit en de mooie lyrics. Ook het droevige Wings Of Desire en het superieure Let Me Fall In Love zijn ontzettend breekbaar, en daardoor bijzonder geslaagd. Ten slotte is er Go Back, de eerste song met een eigen video. De koperblazers krijgen hier uitzonderlijk een glansrol en het lied heeft een krachtige melodie.

Marketá Irglová staat zaterdag in de Botanique, met label-genoot Sean Rowe in haar voorprogramma. Er zijn nog steeds tickets beschikbaar, dus als u tot nu toe niet wist wat doen, dan bent u nu van deze onwetendheid verlost. Geen dank.

Tracklist:

Your Company
We Are Good
Crossroads
Wings of Desire
Only in Your Head
Diving Timing
Go Back
Let Me Fall in Love
For Old Times' Sake
Last Fall
Dokhtar Goochani
Now You Know



Geen opmerkingen:

Een reactie posten